top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Výber z ostatného čísla ĽN, ktoré je v predaji od 20. septembra

Updated: Jul 21, 2020

Najkrajší darček dali múzeu jeho návštevníci Ľubovnianske múzeum oslavovalo svoje 60. narodeniny. Vzácne jubileum zastihlo správcu našich historických skvostov v najlepšej kondícii. Hrad a skanzen si totiž toto leto prišlo pozrieť rekordných vyše 90 500 návštevníkov. A najkrajší darček tak dali múzeu turisti, ktorých počet oproti predošlej sezóne stúpol o 18 500 a posunul ho na najlepšie miesto v kraji. V stredu 14. septembra sa hlavne spomínalo. Na začiatky, ťažké  i prelomové roky… Osobitosť vzácneho jubilea podčiarkoval rovnako osobitý program s maestrom Miroslavom Dvorským. Rovnako vzácna bola prítomnosť vnučky prvého riaditeľa Ľubovnianskeho múzea Andreja Čepiššáka, ktorého unikátne drevorezby a reliéfy sa prezentovali aj počas oslavy.

Jarmok 2016 – aj so salašom Od Ľubovnianskeho jarmoku nás delí už len niečo vyše týždňa. O novinkách a kultúrnom programe sme vás informovali v minulom čísle ĽN, tentoraz sa pozrieme na to, čo nebude chýbať v uliciach mesta. Zmeny sa nedotknú len oficiálneho otvorenia jarmoku, ktoré je naplánované na piatok 30. septembra o 14.00 h, ale aj iných oblastí. Napríklad občerstvenia.


Chalani to s hudbou vedia, hrajú ich rádiá i televízie Kapelu No Brake, ktorá funguje od roku 2010, netreba zvlášť predstavovať. Stačí, ak sa o trojici chalanov povie, že robia dobrú hudbu a vyhrávajú jednu súťaž za druhou. Ani v lete muzikanti neoddychovali. Odohrali množstvo koncertov a zúčastnili sa viacerých festivalov. Nedávno vyhrali tiež Cenu poroty a Talent roka 2016 v súťaži Tootoot Top fand band. Chalani však nielen vyhrávajú súťaže, ale valcujú aj rádiové a televízne hitparády u nás i v zahraničí…

V tombole je vyše 50 cien Aký by to bol jarmok bez tomboly! A zvlášť jubilejný, ktorý si pripomína štvrťstoročie novodobej éry jarmokov v Starej Ľubovni. V zozname jarmočných cien, ktoré Mesto už roky ponúka jarmočníkom vďaka štedrým sponzorom, opäť nechýba množstvo lákadiel. Tým najväčším je opäť kúpeľňová zostava v hodnote 2 tisíc eur. Ale isto aj druhá najhodnotnejšia cena – kosačka za 500 eur a tretia – automatická práčka (450 eur).


Gorali ukázali svoju osobitú kultúru „Gorali sú osobití tým, že majú pomalé spevy a rýchle temperamentné tance, ktoré sa páčia na celom svete,“ odpovedal nám líder Folklórneho súboru (FS) Maguranka zo Spišskej Starej Vsi na otázku, čím je goralský folklór výnimočný. A dá sa s tým iba súhlasiť. To, že je naozaj príťažlivý, potvrdilo množstvo divákov, ktorí si nenechali ujsť novinku – Slávnosti goralsko-poľskej kultúry. Stará Ľubovňa sa tak v nedeľu 11. septembra zmenila na farebné mravenisko, kde vládla dobrá nálada zo všetkých strán.

Adrenalín pre cyklistov na Vlčej stope Príď si zmerať čas na Vlčiu stopu – tak znie názov akcie, ktorú organizuje OZ Cyklovňa už túto nedeľu 25. septembra na cyklostopách pod Ľubovnianskym hradom. Nadšenci adrenalínu na dvoch kolesách i široká verejnosť sú srdečne vítaní. V lesoparku a jeho okolí bude v nedeľu celý deň rušno. Zápis na podujatie s názvom Príď si zmerať čas na Vlčiu stopu sa bude konať v reštaurácii Izabela pod hradom Ľubovňa od 10.00 do 11.00 h.


V derby úspešnejší Čirč V 7. kole V. futbalovej ligy sa očakával na futbalovom štadióne v Starej Ľubovni zaujímavý súboj. Domáci MFK sa stretol v okresnom derby s mužstvom Čirča. Zápas sa hral pred tohtoročnou rekordnou návštevou – 350 divákov. Duel začali svižne obidva tímy, útoky sa prelievali z jednej strany na druhú a hráči sa postarali o vzruch pred obidvomi bránkami. Jediný gól stretnutia prišiel v 13. minúte, po rýchlom útoku hostí a zaváhaní domácej defenzívy Dávid Košč pretlačil loptu za chrbát Františka Reľovského. Po tomto momente sa obraz hry podstatne zmenil.

Viac sa dočítate v Ľubovnianskych novinách č. 35.


bottom of page