top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Výber z ostatného čísla ĽN, ktoré je v predaji od 19. júla

Updated: Jul 24, 2020

Opravia schody k Rozvoju a plánujú aj rekonštrukciu Obchodný dom Rozvoj, postavený ešte v časoch socializmu, má očividne svoje najlepšie roky za sebou. A keďže je na frekventovanej Obchodnej ulici, neunikne pozornosti okoloidúcich, ktorí nešetria kritikou. Budova totiž už roky nevyzerá vábne a zub času sa na nej podpisuje čoraz dôraznejšie. Objekt je ale v rukách vyše desiatky súkromných majiteľov, o to horšia dohoda na väčšiu rekonštrukciu. Navyše, k budove patrí i  rozpadávajúca sa terasa a viaceré schodištia, ktoré už začínajú byť aj nebezpečné pre chodcov. Zmení sa to niekedy?

Útok v Nice sa dotkol aj našincov Uplynulý týždeň otriasol všetkými ďalší vražedný útok na Francúzskej riviére. Takpovediac, blízko smrti bola aj rodáčka z Vyšných Ružbách Katarína Chapuis Šutorová, ktorá dlhodobo žije vo Francúzsku a ktorá nič netušiac prišla do Nice vo štvrtok 14. júla na predĺžený víkend k bratovi.


Na Mýtnej ulici bude chodník! Dlhé roky čakali obyvatelia Mýtnej ulice a Podsadku na chodník popri ceste. Pred pár dňami sa konečne dočkali. Rozbehli sa tam stavebné práce a 1. etapa chodníka by mala byť cez leto hotová. Chodci sa tak na rušnom úseku cesty už nebudú musieť báť chodiť po krajnici. A možno sa dočkajú aj vodiči. Tí by sa chceli vyhnúť hlavne kolíziám a dlhému čakaniu v kolónach na križovatke.

V meste chýbajú stojany na bicykle Cyklistika sa stáva populárnou a mnohí si začínajú uvedomovať, že okrem turistiky a športu sa dá na dvojkolesovom tátošovi pokojne dopraviť do práce či školy. Problém však nastane, ak si niekto chce odložiť na niekoľko hodín bicykel, samozrejme, tak, aby ho tam aj neskôr našiel. Na pochvalu preto môže byť ostatný počin Ľubovnianskej nemocnice, n.o., ktorá v areáli nemocnice osadila päť nových stojanov na bicykle s kapacitou pre 20 bicyklov.


Na hrad doletel mních Cyprián Tri posolstvá – snívať nie je hriech, nikdy sa nevzdávať a aj dobrý vynález môže byť zneužitý zlými ľuďmi, boli skryté v divadelnom rozprávkovom muzikáli, ktorý sa uplynulý týždeň hral na hrade Ľubovňa. A po Dažďovej víle, Planetárovi či Nebojsovi sa svojím námetom opäť vrátil do regiónu – presnejšie Červeného Kláštora.

Futbal na kolenách Keď začiatkom augusta minulého roku po viacerých rokovaniach vyhlásil primátor mesta Ľuboš Tomko, že sa podarilo reštartovať ľubovniansky futbal (v ĽN 11. augusta 2015), zdalo sa, že najhorší scenár futbalu v okresnom meste nehrozí. Ako však ukázal vývoj v uplynulom ročníku, celkom to tak nie je.


Nevesty si do nového domu priniesli celý svoj majetok Viete čo si kedysi nevesty brali po sobáši k ženíchovi domov? A v čom? Ak nie, výstava Maľované truhlice v hájovni skanzenu vám o tom povie viac.  Naše babičky isto dobre poznajú slová lada, kasta či kasňa. A aby spoznali aj mladšie kategórie o čo vlastne ide, Ľubovnianske múzeum (ĽM) pre všetkých návštevníkov skanzenu pripravilo výstavu s 26-timi maľovanými truhlicami zo Starej Ľubovne a mnohých obcí nielen z okresu.

Viac sa dočítate v Ľubovnianskych novinách č. 28.


bottom of page