top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Výber z ostatného čísla ĽN

Updated: Jul 7, 2020

Poslanci odmietli vstup nemeckého zriaďovateľa Veľmi horúco malo byť na štvrtkovom zasadnutí mestských poslancov. Tí totiž rozhodovali o tom, či ZŠ Za vodou pustia spod krídel samosprávy nemeckej Deutsch – Slowakische Akademien (DSA) alebo nie. Viac než rok trvajúci otáznik tak mal byť konečne zodpovedaný. A napokon aj bol. Ešte predtým si však poslanci vypočuli analýzu stavu základného školstva v meste i štyri varianty jeho racionalizácie. Aké mali názory? Prinášame ich v ĽN č. 8.

bty

Predáva sa bývalý archív, mesto má ale podmienku Bývalý archív na Budovateľskej ulici sa bude predávať. Poslanci vo štvrtok pustili mestskú budovu, ktorá sa vrátila mestu po tom, ako v nej uvoľnil prenájom Štátny oblastný archív Levoča, do verejnej obchodnej súťaže. Mesto chce za ňu zinkasovať minimálne 499 tisíc eur, taká je vyvolávacie cena a má aj podmienku – budúci majiteľ ju musí premeniť výlučne na byty.

DSC_0438

Dôchodcom prichádzajú nové výmery, nie všetkým V týchto dňoch dôchodcovia dostávajú nové výmery týkajúce sa prepočítavania dôchodkov. Dlhoročný boj tzv. starodôchodcov o úpravu penzií, ktorá znevýhodnila istú časť seniorov, je tak uzavretý. Znevýhodnení boli hlavne tí, ktorí pred odchodom na zaslúžilý odpočinok viac zarábali.


Hriešnym gazdovaním zapríčinili krach banky O pokuse založiť Okresnú sporiteľňu v Starej Ľubovni v roku 1932 sme na stránkach ĽN písali. Vtedy mal Okresný úrad ambíciu založiť banku, ktorá mohla byť podľa zachovaných písomností prvou svojho druhu na území Slovenska. Aj keď sa táto iniciatíva zdala byť logickou a ekonomicky výhodnou, predsa sa k nej predstavení Starej Ľubovne stavali dosť nedôverčivo a všemožne sa jej uvedenie do praxi snažili zastaviť alebo aspoň oddialiť. Dnes už vieme prečo. A ak to chcete vedieť aj vy, musíte si prečítať pokračovanie seriálu Četnícke pamäti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prioritou je záchrana TJ Družstevník Veľký Lipník je po jesennej časti svojej premiérovej účasti v V. lige na poslednom mieste. Jeho bodový odstup od susedov však nie je veľký a do jarnej časti ide s veľkými očakávaniami. O dianí v klube a o cieľoch mladého tímu sme sa pozhovárali s Richardom Želonkom, trénerom mužstva.

Zelonka

Kristián Thinát v top 11 Veľkej pocty sa nedávno dostalo Kristiánovi Tináthovi z Plavnice. Jeho výkony v uplynulom roku ho totiž katapultovali do futbalovej smotánky.  Aké mal pocity – pýtali sme sa ho a vy sa to dozviete v ĽN č. 8.

Viac sa dočítate v Ľubovnianskych novinách číslo 8/2018. Nájdete ho v predajných miestach 27. februára. Nezabudnite si ho kúpiť, stojí iba 35 centov. Podporíte tak predajnosť, ktorá je v týchto neľahkých časoch priam rozhodujúca. Navyše, dostanete informácie hneď, články na toto webové sídlo ĽMS dávame totiž s oneskorením, a len malý výber, plus aktuálne fotogalérie z podujatí, resp. našich reportážnych výjazdov. 


bottom of page