top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Výber z ostatného čísla ĽN

Updated: Jul 7, 2020

Mons. Viktor Trstenský už má u nás pamätnú tabuľu „Za slobodu bolo treba bojovať vtedy i teraz. Ináč ju stratíme,“ tieto slová Mons. Viktora Trstenského, kňaza, publicistu, spisovateľa i historika, ktoré sú odteraz vyryté na pamätnej tabuli na priečelí farskej budovy, sú aktuálne i dnes. Bývalým režimom prenasledovaný Mons. Trstenský sa vryl do sŕdc Staroľubovňanov hlavne v rokoch 1969 – 1974, kedy tu pôsobil ako kňaz. A uplynulý týždeň mu venovali veľmi dôstojnú spomienkovú slávnosť.

DSC_0984

Otáznik okolo zimného štadióna Aj keď by sa otázka dostavby „zimáku“ mala zodpovedať tento štvrtok počas MsZ, druhý otáznik zostane stále otvorený. Hoci totiž od pádu zakonzervovanej stavby uplynulo už päť rokov, peniaze za spôsobenú škodu mesto ešte nevidelo. A tak skoro možno ani neuvidí. Na noc, keď sa nádej pre korčuliarov zmenila na kopu šrotu, nik v Starej Ľubovni nezabudol. Aj keď k obetiam na životoch, našťastie, nedošlo, mesto tým utrpelo finančnú ujmu vo výške 235,5 tis. €.


Spoločnosť prácu i status učiteľov stále nedoceňuje „Komukoľvek môžeš pomôcť, pomôž rád. Veď dávno sa hovorí, že slúžiť a pomáhať sú vlastnosti vznešených ľudí“ – aj tento citát Jána Amosa Komenského platí na tých, ktorí svoj život zasvätili vzdelávaniu mladej generácie. A hoci ich práca stále nie je docenená, mesto na svojich učiteľov nezabudlo. Čo odpovedali  pedagógovia na aktuálne otázky po skončení oficiálnej časti, sa dozviete v ankete v ĽN č. 15.

vlcsnap-2018-04-06-16h47m26s812

Bonus pre Staroľubovňanov v podobe zníženého vstupného Ľubovniansky hrad a skanzen sa pripravuje na letnú turistickú sezónu. Počas nej ponúkne svojim návštevníkom hneď niekoľko zaujímavých atrakcií a noviniek. Staroľubovňania sa môžu tešiť aj na darček v podobe zníženého poplatku za vstupné. Ale i na program otvorenia sezóny i koncerty počas nej.


Smutný rok 1905: polovica obyvateľov odišla za more Ako sa už ja pamätám, v rokoch 1908 – 1914, teda pred prvou svetovou vojnou, bolo dostatok všetkého. Ponuka bola v každom tovare, a predsa bola bieda a chudoba. Mnoho bosých ľudí chodilo po odpustoch a jarmokoch. To najlepšie odzrkadľovalo postavenie a chudobu ľudí. Nikdy viac som to už potom nevidel, aby bolo toľko chudoby…  To je výber z Dejín Ota Černeczkého, ktoré nám zanechal. Spracoval ich Michal Mertiňák, st. a vy sa môžete tešiť na ďalšiu zaujímavú časť.

staralubovna20

Plavnica a MFK naplno, Čirč ostal na čele Tým najlepším spôsobom odpovedali na zlý štart do odvetnej časti sezóny hráči Plavnice. Gólmi v závere totiž pred 244 divákmi pokorili Šarišské Michaľany a získali prvé jarné body. Mimoriadne dôležité víťazstvo si na svoje konto pripísali aj futbalisti Starej Ľubovne.

30715286_2047736971922478_2418996964920941408_n

Lyžiari sa nestratili ani v Rakúsku Uplynulá sezóna priniesla pre SKI CLUB PROGRESS veľa výborných výsledkov. A to nielen z pretekov Východoslovenskej ligy, ale hlavne zo Slovenského pohára. Jednoznačným celkovým víťazom kategórie mladších predžiakov sa stal Marco Regrut ktorý z 8 pretekov šesťkrát zvíťazil, raz skončil na druhom a raz na šiestom mieste.

lyzovanie (Rakusko) )20180324_085352

Foto: archív ĽN


Viac sa dočítate v Ľubovnianskych novinách číslo 15/2018. Nájdete ho v predajných miestach 17. apríla. Nezabudnite si ho kúpiť, stojí iba 35 centov. Podporíte tak predajnosť, ktorá je v týchto neľahkých časoch priam rozhodujúca. Navyše, dostanete informácie hneď, články na toto webové sídlo ĽMS dávame totiž s oneskorením, a len malý výber, plus aktuálne fotogalérie z podujatí, resp. našich reportážnych výjazdov. 


bottom of page