top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Výber z ostatného čísla ĽN

Updated: Jul 6, 2020

Rozšírené vydanie pred letnou odstávkou Milí čitatelia, leto a dovolenky „postihli“ aj náš malý (4-členný tím ĽMS), a preto budete musieť strpieť odstávku vo vydávaní ĽN a vysielaní ĽTV. Veríme, že tiež budete dovolenkovať a potom sa budeme spoločne tešiť na návrat do práce. Prvé noviny po odstávke pre vás pripravíme na 14. august a o dva dni neskôr budete môcť sledovať aj premiérové vysielanie ĽTV. Pekné leto!


Veľký záujem o materské školy je aj počas prázdnin Mestské materské školy idú aj naďalej na 100 %. Kým pred niekoľkými rokmi sa hovorilo o voľných kapacitách, dnes to zďaleka neplatí.  Dve mestské MŠ (Vsetínska a Tatranská) s dvomi elokovanými pracoviskami (Za vodou a Komenského) hlásia absolútne plno. A záujem sa zvýšil aj o prázdninové služby.

DSC_1128

Máme tri nové plastové priechody Trvácnejšie, viditeľnejšie, a tak i bezpečnejšie by mali byť tri najfrekventovanejšie zebry v Starej Ľubovni. Pracovníci Verejnoprospešných služieb totiž biele pásy, na ktorých má chodec prednosť pred autom, naniesli úplne novou metódou.

DSC_1121

Opravia sa ďalšie úseky mestských ciest V posledných týždňoch sa veľa hovorí najmä o výstavbe nových cyklistických trás, a to nielen v okolí Starej Ľubovne, ale aj jednotlivých obcí. Cykloturistika sa stáva čoraz viac populárnejšou, no netreba zabúdať aj na bežné ulice v meste, ktoré sú využívané dennodenne. Aj keď ich modernizácia sa postupom času realizuje, stále sa nájdu také úseky, ktoré pripomínajú skôr tankodrom. Ktoré sa teda dostali do hľadáčika mestských opráv?

dav

Reštaurovanie vzácnych fresiek sa dostalo do finále V máji roku 2016 sme vás informovali o výnimočnom objave, pri ktorom zaplesalo každé srdce milovníka histórie. A to naozaj dávnej. V kostole sv. Mikuláša na historickom námestí v Starej Ľubovni sa pri bežnej a nutnej rekonštrukcii elektroinštalácie odkryli vzácne maľby zo 14. storočia! A čo sa tam deje teraz, v júli 2018? Boli sme sa pozrieť.

fresky 1

Osýpky útočia, treba sa preočkovať Pre osýpky bola v už okrese Michalovce vyhlásená mimoriadna situácia. Toto ochorenie je veľmi nebezpečné a ľahko šíriteľné. Hygienici preto vyzývajú najmä tých, ktorí očkovanie odignorovali, aby tak urobili čo najskôr a predišli tak tomuto ochoreniu, ktoré môže spôsobiť aj smrť. Nechceme strašiť, ale je dobré vedieť, či sa naozaj treba preočkovať a či to hradia poisťovne.


O športových i charitatívnych aktivitách T. Drahovského Rodák zo Starej Ľubovne Tomáš Drahovský nerobí radosť aj tým najprísnejším futsalovým fajnšmekrom, ale najnovšie aj detským onkologickým pacientom. Zorganizoval totiž internetovú charitatívnu dražbu, v ktorej sa objavili dresy Ondreja Dudu či Jakuba Hromadu. Vyzbieraná suma 1050 eur putovala v plnom rozsahu na účet neziskovej organizácie Svetielko pomoci.  O tom i o jeho športovej kariére sa dozviete v ĽN č.  28.

Drahovsky _n

Svetové ocenenie Viktora Lapšanského Dva dni súťaženia, tri rôzne trate (5,10 a 21 km) a navyše, stretnutie so zakladateľom severskej chôdze so špeciálnymi chodeckými palicami tvárou tvár, priniesli Majstrovstvá sveta v Nordic Walking. Ich súčasťou, spolu s 585 pretekármi zo 14 krajín, boli aj dvaja Staroľubovňania. A táto mikrovýprava Slovenska si na nich hanbu rozhodne neurobila.

beh - Lapsansky 36571998_2008834175803238_179021005765738496_n

Foto: archív ĽN


Viac sa dočítate v Ľubovnianskych novinách číslo 28/2018. Nájdete ho v predajných miestach 17. júla. Nezabudnite si ho kúpiť, stojí iba 35 centov. Podporíte tak predajnosť, ktorá je v týchto neľahkých časoch priam rozhodujúca. Navyše, dostanete informácie hneď, články na toto webové sídlo ĽMS dávame totiž s oneskorením, a len malý výber, plus aktuálne fotogalérie z podujatí, resp. našich reportážnych výjazdov. 


bottom of page