top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Výber z ostatného čísla ĽN

Updated: Jul 6, 2020

Mestský palác potrebuje obnovu ako soľ Dom č.5 na námestí sv. Mikuláša, známejší pod názvom Mestský palác by potreboval celkovú rekonštrukciu ako soľ. Ešte v roku 2017 sa podarilo opraviť aspoň vonkajšiu fasádu, vďaka čomu získala budova estetickejší vzhľad. Teraz sa mesto rozhodlo skrášliť ďalšiu časť tohto, kedysi významného honosného sídla.

dav

Asfaltovanie do jarmoku Takmer tri mesiace (vrátane prípravných prác) potrvá v Starej Ľubovni asfaltovanie miestnych komunikácií a chodníkov. Stroje spoločnosti Cesty Košice, s.r.o. sa najskôr prehnali Jarmočnou ul. – hlavnou cestou k Strednej odbornej škole a k židovskému cintorínu. No tam sa nezastavili.

DSC_0255

Dvadsiatka Rómov s druhou šancou na budúcnosť V šiestej, siedmej či ôsmej triede – aj takto končili v minulosti mladí Rómovia v Starej Ľubovni. Niektorí z nich ale dostali druhú šancu. Od septembra sa totiž vrátia do školy a skúsia zmeniť svoj život. K lepšiemu.

projekt romovia DSC_0059

Legendárny podchod naberá iný vzhľad Tzv. Pasáž, ktorou si mnohí krátia cestu z Námestia sv. Mikuláša k úradu práce alebo do kina, sa dočkala prvého vynovenia. Po minuloročnej sanácii steny sa začalo s rekonštrukciou, ktorej práce sú rozdelené do viacerých etáp.

brana2

Ako si Staroľubovňania spomínajú na 21. august 1968? Dnes, 21. augusta 2018 si pripomíname smutné, okrúhle 50. výročie invázie vojsk Varšavskej zmluvy – armádami ZSSR, Poľska, NDR, Maďarska a Bulharska do vtedajšieho Československa. Zdá sa, že na toto obdobie sa spomína už iba z celorepublikového hľadiska, našli sme ale ľudí, ktorí si aj v Starej Ľubovni spomínajú na svoje konkrétne zážitky.

lešiga_foto 001

Stanka chce ukázať, že sila vôle veľa zmôže Život hendikepovaných ľudí nie je ľahký a vo väčšine prípadov sa tieto osoby musia o čosi viac spoliehať na pomoc iných. Stanislava Hudáčková ale nechce byť závislá na svojom okolí a rozhodla sa žiť vlastný život, samostatne v prenajatom byte. A to aj napriek detskej mozgovej obrne, ktorá ju trápi od detstva. Pri našej návšteve nás čakala pred vchodom do paneláku, akúkoľvek pomoc pri presúvaní, či otváraní dverí odmietla.

dav

Retro-šport cez unikátne fotografie V ĽN č. 30 nájdete unikátne fotografie z kategórie šport, aké len tak nenájdete. Trošku sa pousmejete, ale i zaspomínate. Rok vyhotovenia: 1920 – to už je naozaj „pecka“! Niektoré z historických snímok neboli doteraz nikde publikované.

futbalisti 1920 Tajbosova

Bežecké leto: V Tatrách, cez vinice i cestami Poľska Bežecký kolotoč sa nezastavil ani cez leto. Dokonca sa točil ešte rýchlejšie. Kým tak mnohí Ľubovňania chladili svoje nohy vo vlnách mora, bežci im dopriali poriadnu dávku námahy. A cítiť každý sval určite museli po Memoriáli Jána Stilla. Ten ich totiž vyniesol z Novej Lesnej až na Hrebienok.

behy_n

Foto: archív ĽN


Viac sa dočítate v Ľubovnianskych novinách číslo 30/2018. Nájdete ho v predajných miestach 21. augusta. Nezabudnite si ho kúpiť, stojí iba 35 centov. Podporíte tak predajnosť, ktorá je v týchto neľahkých časoch priam rozhodujúca. Navyše, dostanete informácie hneď, články na toto webové sídlo ĽMS dávame totiž s oneskorením, a len malý výber, plus aktuálne fotogalérie z podujatí, resp. našich reportážnych výjazdov. 


bottom of page