top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Výber z ostatného čísla ĽN

Updated: Jul 3, 2020

Sneh preveril vodičov i správu mestských ciest i chodníkov Uplynulý týždeň sa niesol hlavne v znamení boja so snehom a preveril všetky zložky, ktoré sa starajú o zjazdnosť ciest a údržbu chodníkov. Kopili sa aj príspevky nespokojných občanov, nie všade sa dalo prejsť a hlavne hneď. Ako podotkol Ľubomír Krett, riaditeľ firmy VPS, už od prvého pracovného januárového dňa majú vzhľadom k výdatnému sneženiu plné ruky práce.


Do akej miery sú nebezpečné snehové previsy Na počiatku bol sneh. Potom čoraz viac ustráchanejšie pohľady na strechy bytoviek a napokon prišli otázky: Čo s prevismi, ktoré teoreticky, môžu predstavovať riziko nielen pre automobily, ale i obyvateľov? Samozrejme, paralelne s nimi sa na Facebooku objavili aj odpovede. My sme ich hľadali hlavne u odborníkov i zástupcov záchranných zložiek a mestských firiem.

sneh-17.novembra DSC_0002

Počet maródujúcich v okrese stúpol Podľa počtu maródujúcich by sme mohli konštatovať, že okres Stará Ľubovňa patrí k miestam, kde je najviac chorých. Kým ale boli roky, keď sme viedli túto nelichotivú tabuľku, v ostatných nás predbehli iné okresy. Stále nám však patria popredné priečky. V roku 2018 nás v počte PN-károv predbehli iba tri okresy.


Bodovali Ema a Jakub Vybrať pre svoje dieťa správne meno je niekedy tvrdý oriešok. Niektorí rodičia majú vo výbere mena jasno už dávno predtým, než začnú plánovať svoje dieťa, iní sa nechajú zlákať súčasnými trendmi. Niekedy zaváži tradícia a rodičia zvolia klasické slovenské meno. Aké mená dominovali na tunajšej matrike, dozviete sa v ĽN č. 2.

dsc_0183

Na prvé slovenské bohoslužby v Hniezdnom dozerali četníci To čo sa odohrávalo v Hniezdom počas 30. rokov min. stor., prežilo v minulosti takmer každé mesto, mestečko alebo aj väčšia obec na území dnešného Slovenska. Približne od prelomu 16. a 17. storočia začína aj vo väčších aglomeráciách postupne prevládať slovanské obyvateľstvo, ktoré postupne prečíslilo dovtedy dominujúcich Nemcov, aby ich neskôr takmer úplne vymenilo.

obr.1

Patrik Nemergut o šachu „Nie zo všetkých budú šachisti, ale nikto z vás nebude ľutovať čas, ktorý venoval šachu, lebo vám pomôže v ktoromkoľvek zamestnaní.“ Touto jedinou vetou zhrnul význam šachu deviaty šachový majster sveta Armén Tigran Vartanovič Petrosjan. Práve pre jej výstižnosť a pravdivosť sa stala víziou občianskeho združenia Prvá šachová k naplneniu jej cieľa  – a to zlepšiť vnímanie tohto športu v spoločnosti ako nástroja logického myslenia v procese dospievania mladých ľudí. Akou cestou sa o to snaží a aké výsledky pritom dosiahla, už v rozhovore so štatutárom neziskovky Patrikom Nemergutom v ĽN č. 2


Lamasia si po víkende udržala vedenie Tretia edícia vynovenej futsalovej ligy sa pomaly blíži k svojmu záveru. O jej vyrovnanosti svedčí aj fakt, že podoba tabuľky, hlavne jej stred, prechádza premenou po každom jednom kole. O prekvapenia tak nebola núdza aj v kole č. 7. Najskôr Hviezdy podľahli oslabenému Hojdiču, potom sa Lamasia natrápila s V. Lipníkom a nakoniec Kardináli z Bajanu ukradli bod dovtedy druhému tímu súťaže…

DSC_0076

Foto: archív ĽN


Viac sa dočítate v Ľubovnianskych novinách číslo 2/2019. Nájdete ho v predajných miestach 15. januára.  Dostanete tak informácie hneď, články na toto webové sídlo ĽMS dávame totiž s oneskorením, a len malý výber, plus aktuálne fotogalérie z podujatí, resp. našich reportážnych výjazdov. 


bottom of page