top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Výber z ostatného čísla ĽN

Updated: Jul 1, 2020

Kto reguluje lavičky voľne osadené pri hroboch? Cintoríny sú spojené aj s dlhším pozhovením pri hrobe svojho blízkeho, a tak lavičky na nich nie sú ničím výnimočným. Zvlášť na tzv. novom cintoríne nad mestom, z ktorého je aj pekný výhľad, si pozostalí radi posedia v tichu pietneho miesta. Ozývajú sa však aj hlasy, že ich už je priveľa a vyrastajú svojvoľne.

IMG_20190610_115535_HDR

Toto leto je na hrade vyhradené ženám Na hrade Ľubovňa sa v minulých dňoch naplno rozbehla sezóna. Pozvaním pre turistov na toto leto je aj výstava La femme fatale hradu Ľubovňa. Ide o novinku, pretože je venovaná výlučne ženám. Doteraz sa totiž pozornosť venovala najmä šľachticom, panovníkom i kastelánom, teda mužom.

DSC_1456

Predviedli ukážkové domáce chleby Ľubovniansky majáles dáva každoročne vyniknúť aj kulinárskemu, resp. pekárenskému umeniu prevažne žien z regiónu. A to v súťaži tradičných pochutín, ktoré pripomínajú hlavne minulosť. Po gruľovníku, domácich (zavíjaných) koláčoch a tzv. paske prišla na rad naša najzákladnejšia pochutina – chlieb a súťažiaci sa k nej postavili aj rekordným počtom príspevkov. 30-tka chlebíkov rôznych chutí a vôní dala porote poriadne zabrať.

naj-chclieb 1

580 rokov od krvavej bitky pod hradom Ľubovňa Presné miesto bojiska sa doteraz nepodarilo určiť. S najväčšou pravdepodobnosťou by mohlo ležať na západ od mesta, niekde medzi Ľubovňou a Hniezdnym alebo aj priamo pod Ľubovnianskym hradom. Je to možné dedukovať aj z ďalších slov Štefanovho listu. To je malý výňatok z veľmi zaujímavého historického materiálu, ktorý spracoval Filip Lampart. Nenechajte si ho ujsť.

obr 2

Naši zlatí chlapci Veľký úspech dosiahlo volejbalové družstvo chlapcov zo ZŠ Levočská, ktoré v súťaži MIDICOOL VOLLEY v celoslovenskom finále 29. mája v Novom Meste nad Váhom a získalo majstrovský titul. Po vlaňajšom 2. mieste si kolektív volejbalistov sformovaný okolo kadetského reprezentanta Seana O´Reillyho nielenže zlepšil bilanciu, ale zároveň nadviazal na predchádzajúce úspechy žiakov školy.


Plážoví volejbalisti otvorili sezónu Teplé počasie prilákalo milovníkov plážového volejbalu do areálu Nestville parku v Hniezdnom, kde Klub plážového volejbalu v Starej Ľubovni zorganizoval otvárací turnaj pre tohtoročnú sezónu pod názvom 1. day 2019. Turnaj sa hral v dvoch kategóriách, muži a ženy. Zároveň slúžil ako príprava mladých hráčov a hráčok na krajské kvalifikačné preteky v plážovom volejbale, kde sa bude hrať o postup na M-  Slovenska.

DSC_0279

Foto: archív ĽN


Viac sa dočítate v Ľubovnianskych novinách číslo 23/2019. Nájdete ho v predajných miestach 11. júna.  Podporíte tak predajnosť, ktorá je v týchto neľahkých časoch priam rozhodujúca. Navyše, dostanete informácie hneď, články na toto webové sídlo ĽMS dávame totiž s oneskorením, a len malý výber, plus aktuálne fotogalérie z podujatí, resp. našich reportážnych výjazdov.  


bottom of page