top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Výber z ostatného čísla ĽN

Updated: Jul 10, 2020

Kulturák dostal poriadny krst Samá voda! Tak to vyzeralo v nedeľu 20. augusta vonku, keďže vytrvalý dážď neprestával od soboty popoludnia, ale aj zvnútra. Teda konkrétne práve v rekonštruovanom Dome kultúry. Voda sa valila cez odkrytú strechu a zatápala vnútro. Majiteľ budovy – Mesto, si myslí, že zhotoviteľ mohol predísť škodám, popradská firma sa však bráni.

DSC_8340

Pre naše vežové hodiny si príde česká firma Vežové hodiny sú už v dezolátnom stave – taká je ich diagnóza. A „lekárov“ vežových hodín z 90-tych rokov je pritom ako šafranu. Až v Česku sa našla firma, ktorá by sa pustila do náročnej opravy hodín na veži kostola sv. Mikuláša, nebude to však hneď a na mieste.

DSC_0095

Na novom cintoríne sa spustila rekonštrukcia za 100 tisíc € Naše tri mestské cintoríny – tzv. nový, starý a v Podsadku, potrebujú neustálu obnovu. Tou dlhoočakávanou nepochybne je tá na novom cintoríne. Hlavne jeho dominanty, domu smútku so schodišťom. Tento rok by sa tak mali dočkať tí, ktorí volajú po tejto rekonštrukcii.


Tlieskalo im 5 tisíc nadšených divákov Folklórny súbor Ľubovňan 18 dní reprezentoval našu kultúru na medzinárodnom folklórnom festivale na Azorských ostrovoch. 33.  ročník medzinárodného festivalu Folk Azores sa konal v dňoch 13. – 20. augusta na ostrove Ilha Terceira v meste Angra do Heroísmo. A zúčastnili sa na ňom folklórne skupiny z celého sveta – Maďarsko, Slovinsko, Poľsko, Argentína, Portugalsko, Španielsko, Hawaii, India, Francúzsko, Litva, Chorvátsko a Slovensko.

Azor. 2

O našom rodákovi písali v Amerike Staroľubovňanovi a nášmu čitateľovi Dušanovi Kanderovi sa dostala do rúk kniha od priateľa vydaná v Amerike s názvom Slovenskí priekopníci v Amerike. Vydala ju Prvá Katolícka Slovenská Jednota Cleveland, Ohio, 1972 a nášho čitateľa logicky zaujali tí Slováci preslávení za „veľkou mlákou“, ktorí mali korene alebo nejaké spojenie v Starej Ľubovni. A našiel v ňom meno Jána Kubašeka, ktorý nie je našincom neznámy. Pripomenúť treba, že tomuto kňazovi odhalili v roku 2001 pamätnú tabuľu v Starej Ľubovni.

DSC_0048

Zbierka školských pomôcok Či sa to školákom páči alebo nie, prázdninám zvoní umieračik a pre rodičov je to signál, že treba čo-to nakúpiť do školy. Nie všetci rodičia si však môžu dovoliť nakupovať štedro a podľa želania školáka. A práve tu je pomoc ostatných vítaná. Chcete sa zapojiť do tejto serióznej zbierky? Podrobnosti o nej nájdete v ĽN č. 30.


Futbalisti s plným bodovým ziskom Piata futbalová liga pokračovala v nedeľu 4. kolom. V ňom privítal MFK Stará Ľubovňa na svojom ihrisku súpera z kategórie silných, mužstvo FK-FC Ražňany. Súper prišiel s bilanciou 3 zápasy – 3 víťazstvá a rozhodne neplánoval odísť zo Starej Ľubovne bez bodov.

DSC_0052

Plavnica padla, famózny Čirč Posledná bašta III. ligy padla. Všetko však mohlo byť inak, keby hneď v úvode Štupák zoči-voči Kapraľovi pochodil. Po skvelom zásahu domáceho gólmana totiž o dve minúty netradičný strelec Michalian – Pončák, prekonal tečovanou strelou Beňa. Naopak, stopercentný je stále Čirč, ktorý si z Koprivnice spravil trhací kalendár.


Viac sa dočítate v Ľubovnianskych novinách číslo 30/2017. Nájdete ho v predajných miestach 30. augusta. Nezabudnite si ho kúpiť, stojí iba 35 centov. Podporíte tak predajnosť, ktorá je v týchto neľahkých časoch priam rozhodujúca. Navyše, dostanete informácie hneď, články na toto webové sídlo ĽMS dávame totiž s oneskorením, a len malý výber, plus aktuálne fotogalérie z podujatí, resp. našich reportážnych výjazdov.  


bottom of page