top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Výber z ostatného čísla

Updated: Jul 13, 2020

Druhému Ľubovnianskemu majálesu prialo hlavne počasie Druhý Ľubovniansky majáles nebol len o zábave, hudbe a priateľských stretnutiach. Sobotňajší podvečer sa niesol aj v znamení rôznych chutí a vôní. Po vzore minulého roku, kedy sa akciu organizátori rozhodli ozvláštniť súťažou o najlepší ľubovniansky gruľovník, sa tentoraz vyberal NAJ závin. Nielen to, kto vyhral majálesovú súťaž, sa dozviete v ĽN č. 21, do fotoreportáže sme vybrali pár pekných fotografií. Tie sme vám priebežne prinášali aj v našich fotogalériách počas všetkých troch dní.

DSC_0814

Zaujímavá, poučná a interaktívna výstava v skanzene Tento rok uplynie 70 rokov od úmrtia slovenského architekta Dušana Samuela Jurkoviča, zakladateľa modernej slovenskej architektúry. Jeho pozoruhodné diela je možné vidieť na Slovensku, v Českej republike i Poľsku. A časť jeho tvorby počas sezóny aj v hájovni nášho skanzenu. A nielen to, výstava má aj interaktívny rozmer.

výstava-jurkovič3

Aké projekty má radnica na stole? Rekonštrukcia prístupovej cesty od autobusovej zastávky v Podsadku k rómskej osade, Historicko-kultúrno-prírodná cesta okolo Tatier, v rámci ktorej sa budúci rok vybuduje 4,2 km dlhý úsek zo Starej Ľubovne k Nestville Parku či spoločný mikroprojekt Staviame-jazdíme-spoznávame s poľským Powiatom Nowosadeckim a vybudovanie nových cyklostôp v mestských lesoch – to je krátky výpočet projektových aktivít samosprávy, ktoré prešli „sitom“ a čakajú už len na realizáciu. Sú ale aj také, ktoré neboli úspešné.


Obyvatelia ulíc pod lesom sa zlostia, líšky im kradnú vo veľkom Táto fotografia nie je len ilustračná, takto prichytil s fotoaparátom líšku so svojím úlovkom Staroľubovňan Dušan Kandera. A to za bieleho dňa. Takto drzo vyberajú gazdom hydinu líšky aj na uliciach pod hradom. Pýtali sme sa predsedu Poľovníckeho spolku OSLI Ladislava Bodockého, či môžu aj poľovníci regulovať stav líšok.

postreh občana

Čo prinesie festival v Kamienke? V sobotu a v nedeľu 3. a 4. júna sa brány kamienskeho amfiteátra už po 52-krát otvoria pre milovníkov tradičnej rusínskej a ukrajinskej kultúry. Uskutoční sa tu už 52. Festival folklóru Rusínov a Ukrajincov Slovenska. Čo všetko si organizátori pripravili? Dozviete sa v ĽN č. 21.

DSC_2215

Raiszovci kúpili hrad Ľubovňa na inzerát Vrátiť sa do minulosti cez príbehy dávnych šľachtických rodov, kde sa vždy dá nájsť sláva, moc, ale i rodinné tragédie a smútok, je vždy fascinujúce. Tunajší múzejníci tak v rámci medzinárodného podujatia Noc múzeí a galérií 20. mája zacestovali v čase a návštevníkov preniesli do rokov, keď hrad Ľubovňa vlastnila významná rodina Raiszovcov a v nočnom programe priblížili život rodiny nielen počas obdobia, kedy bývala na hrade.

Slúžky upratujú hrad pred svadbou

Séria prehier našich futbalistov pokračuje Futbalisti domáceho MFK nastúpili v 23. kole V. ligy proti Dlhej Lúke. Ľubovňania na jar doma ešte nevyhrali, prehrali štyri zápasy a kto čakal, že sa to konečne zlomí, nedočkal sa. MFK po nevýraznom výkone prehral aj piaty zápas a jeho pád na dno tabuľky pokračuje.

DSC_0189

Viac sa dočítate v Ľubovnianskych novinách číslo 21/2017. Nájdete ho v predajných miestach 30. mája. Nezabudnite si ho kúpiť, stojí iba 35 centov. Podporíte tak predajnosť, ktorá je v týchto neľahkých časoch priam rozhodujúca. Navyše, dostanete informácie hneď, články na toto webové sídlo ĽMS dávame totiž s oneskorením, a len malý výber, plus aktuálne fotogalérie z podujatí, resp. našich reportážnych výjazdov.  


bottom of page