top of page
  • Writer's picturePhDr. Eva Halamová

Vôňa “nového” domova seniorov

Updated: Jul 28, 2020


Budovu na Nám. sv. Mikuláša vymenilo 115 členov tunajšieho Klubu dôchodcov, po 40 rokoch, za Dom kultúry iba nedávno.  Ich nové miesto stretávania, zábavy a rôznych akcií tak po mesiacoch sťahovania a príprav žilo pred pár dňami slávnostnou atmosférou.  


DK-Klub dôchodcov

Členovia klubu totiž nezabúdajú na zachovávanie tradícií. A tak sa 26. apríla zišli, aby pripravili a ochutnali dávne recepty. A to premiérovo v nových priestoroch. „Úvahy o presťahovaní klubu boli už dlhšie. Pôvodné priestory na námestí boli totiž nevyhovujúce z dôvodu strmých schodov, ktoré boli pre mnohých členov nezdolateľné, a tak sa nemohli zúčastňovať klubovej činnosti,“ vysvetlila vedúca kultúry MsÚ Eva Kollárová. Ako dodala, nové miesto je pre seniorov dôstojným stánkom na ich kultúrne vyžitie a tiež aktivity, ktoré vykonávajú. A v budúcnosti bude ešte krajšie, v dome kultúry sa totiž chystá výmena okien, dverí a tiež nová fasáda.


Malé, no útulné Z troch miestností, ktoré mali pôvodne na námestí, urobiť jednu funkčnú však nebolo vôbec jednoduché. Kto mal ruky a nohy, pomáhal. „Je to tu stiesnenejšie a menšie ako sme mali predtým, ale dobrých ľudí sa všade veľa zmestí,“ zaznel názor na novšie, modernejšie, no podstatne menšie priestory od vedúcej klubu Márie Strukovej. Dôchodcovia si ale pochvaľujú nový nábytok a kuchynskú linku, kde je aj umývačka riadu a dve rúry na pečenie. Klub je totiž známy aj prípravou vynikajúcich dobrôt, najmä gruľovníkov. Žienky sa tak budú môcť naplno realizovať. Apropo, keď sme spomenuli jedlo, práve tradičné a obľúbené Recepty starých materí boli aj premiérovou akciou na novom mieste. „Dnes máme na výber množstvo rôznych moderných jedál, kombinácií, o akých sa nám kedysi ani nesnívalo. Niekedy ale naši rodičia a starí rodičia jedli to, čo si dopestovali alebo nadobudli doma. A práve to sme chceli na tejto akcii aj ponúknuť. Nechýbali tak pirohy, džatky, gruľovník, ale aj sladké kysnuté plnené koláče, šišky a rôzne šaláty,“ doplnila M. Struková.

Dom kultúry-recepty starých mám1

Stoly sa tak prehýbali pod sladkými i slanými dobrotami z rôznych regiónov Slovenska a dokonca aj z Ukrajiny. Po tzv. šube sa len tak zaprášilo. Všetky jedlá pripravili ženy z klubu a pochutnali si na nich aj tie najmlsnejšie jazýčky. „Pripravila som takú pasku aká sa robí na Veľkú noc. Tento recept mám od nebohej svokry, ktorá bola slúžka u Židov a ukázala nám, ako sa to robí. Odvtedy je to u nás tradičná pochúťka,“ prezradila nám čo-to o svojom obľúbenom recepte Anna Polomčáková, jedna z vitálnych členiek klubu.

Dom kultúry-recepty starých mám2

Slávnosť jedla, ako by sa túto akciu dalo nazvať, nepriniesla ale seniorom a ich priateľom len pastvu pre oči a plné žalúdky. Bola hlavne o príležitosti sa stretnúť, porozprávať a zaspomínať si. Už len pripomenieme, že najbližšou akciou členov Klubu dôchodcov v Starej Ľubovni v nových priestoroch, ktoré boli zrekonštruované za približne 16 tisíc eur, bude onedlho výstavka ručných prác.


bottom of page