top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Vyrušovali ľudí, tak skončili. Mesto im chystá nový areál

Updated: Jun 29, 2020


skate akcia3

Znie to ako nekonečný príbeh! Hoci skejterom v Starej Ľubovni už niekoľkokrát sľúbili moderné športovisko, doteraz je všetko v rovine teórie. Najnovšie signály však naznačujú, že veci okolo výstavby plánovaného areálu sa hýbu vpred. Na radnici pripravili stretnutie, na ktoré prizvali dotknutých.


V roku 2015 prišli milovníci adrenalínového športu aj o poslednú lokalitu na vyžitie. Plechové rampy za športovou halou zmizli, dôvodom boli sťažnosti obyvateľov okolia. „Skejtpark v meste riešime už mnoho rokov, ja sa tým zaoberám v podstate už od detstva,“ poznamenal Igor Štefaňák, jeden z najaktívnejších zástupcov spomedzi skejterov. Práve pre skejterov a ďalších podobných športovcov má mesto už dlhšiu dobu pripravený zámer. Chce im vybudovať areál pri rieke Poprad, v blízkosti nákupného centra, kde tento rok odkúpilo pozemky. „Našou víziou je na týchto pozemkoch postaviť skejtpark, pumptrack a detské ihrisko. Aj preto sme zorganizovali workshop, na ktorý sme zvolali architektov, dizajnérov a budúcich užívateľov zo Starej Ľubovne, vrátane zástupcov cyklistov. Snažíme sa prísť s najlepším možným riešením,“ povedal Aleš Solár, prednosta mestského úradu. Na samotný skejtpark plánuje mesto tento rok vyčleniť sedemtisíc eur z rozvojového programu. „Budú určené na projektovú dokumentáciu. Už na budúci rok by sme chceli ísť do výstavby. Následne by sme chceli podobne postupovať pri budovaní trate pre pumptrack,“ ozrejmil prednosta.


Otvorenou otázkou zatiaľ zostávajú zdroje financovania. Každopádne, iniciatívu so seminárom vyznávači spomínaných športov privítali. „Bolo by fajn, ak by takéto športovisko u nás bolo, viaceré mestá to už bežne majú,“ podotkol Roman Pichnarčík, ktorý patrí medzi slovenskú špičku v jazde na pumptracku. „Ide o dráhu určenú na jazdu na bicykli, kombinovanú s rôznymi točkami a vlnami. V súčasnosti je to veľmi trendové a atraktívne, môžu na tom jazdiť deti už od dvoch rokov, aj dôchodcovia. Má to veľký potenciál, v budúcnosti by sa u nás mohli organizovať aj rôzne súťaže.“ Čím skôr sa zámer v Starej Ľubovni podarí, tým viac budú vyznávači adrenalínového športu spokojnejší. „Išlo sa do nového zámeru a myšlienky. Skejteri sa určite potešia, lebo v súčasných podmienkach to už začalo upadať. Keďže sa uskutočnil už aj workshop, tak verím, že celá vec je reálna a podarí sa,“ poznamenal. I. Štefaňák.


Text: Peter Rindoš, foto: Mário Veverka


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 34 (17. septembra) 


bottom of page