top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Vyhliadková veža Eliášovka ponúka nádheru a to bez čakania v rade turistov

Updated: Oct 31, 2022

Ak vás láka príjemná a nenáročná prechádzka s cieľom užiť si výhľad na okolitú prírodu a nečakať v zástupe veľkého množstva turistov, odporúčame navštíviť vyhliadkovú vežu Eliášovka. Tá je so svojou výškou 1 023 metrov nad morom najvyšším bodom obce Litmanová a zároveň najvyšším vrcholom Ľubovnianskej vrchoviny. Pár metrov od nej prechádza slovensko-poľská štátna hranica.

Vyhliadková veža sa nachádza v severovýchodnej časti obce Litmanová asi osem kilometrov od jej začiatku. Na Eliášovku je možné sa dostať z viacerých strán, najkratšia je okolo pútnického miesta Hora Zvir. Z tohto smeru stačí sledovať žltú trasu, ktorá vás dovedie až na vrchol. Výstup na Eliášovku nie je náročný, ide skôr o hodinovú prechádzku po lúke a lese vhodnú aj pre rodiny s deťmi. Od Hory Zvir sa ide krátkou lesnou cestičkou na lúku, z ktorej stačí sledovať žlté značky. Cesta je vychodená, nie je problém ju nájsť a nasledovať.

Počas výstupu sa vám naskytnú krásne výhľady na Levočské vrchy a dokonca aj na Tatry. Ak sa tu vyberiete počas októbra alebo novembra, celú prechádzku vám budú spríjemňovať nádherné jesenné farby.


Výstup na hraničné vrcholy má zvláštnu historickú atmosféru. V prípade Eliášovky tu počas druhej svetovej vojny viedla tajná kuriérska cesta, ktorá je momentálne aj súčasťou cesty sv. Jakuba.

Ak sa vyberiete pozrieť na Eliášovku, určite by ste mali svoj výlet spojiť aj s inými peknými miestami, ktorých je v okolí Litmanovej neúrekom. Približne 2,5 kilometra smerom na sever sa pri obci Jarabina nachádza Jarabinský prielom. Ide o krátke kaňonovité údolie tvorené perejami, vodopádmi a kruhovými baňami, ktoré vymyl potok Malý Lipník.


Henrieta Hlinková, foto: autorka

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 40 (26. október 2022)

bottom of page