top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Vychoval aj svetových medailistov: Andrej Hlinka sa roky venuje mládeži

Pred viac ako 35-timi rokmi založil v Starej Ľubovni Klub športovej kulturistiky. V kulturistike a fitness každý rok fungovania klubu prihlasuje desiatky nových členov. Jeho odchovanci sú známi po celom svete.

Tento rok Andrej Hlinka oslávi svoje sedemdesiate narodeniny, aj pri príležitosti jubilea si úspešný športovec zaspomínal na svoje začiatky. „Posilňovať som začal v 14-tich rokoch. V roku 1975 i o rok neskôr som bol na Majstrovstvách kraja v Košiciach. Pretekal som za VŠT Košice,“ nechal sa počuť A. Hlinka. Aj jeho dvaja synovia pokračovali v stopách svojho otca. „Andrej bol Majstrom Európy a dvakrát získal tretie miesto na Majstrovstvách sveta. Mišo získal titul Majster Európy, dvakrát obhájil druhé miesto na Majstrovstvách Európy a na Majstrovstvách sveta bol dvakrát druhý, raz tretí a raz štvrtý. Také výsledky rodiča určite potešia,“ opísal najväčšie úspechy svojich synov.


Rozhodoval aj v Južnej Kórei

Milovník silových športov je od roku 1992 aj medzinárodný rozhodca pre kulturistiku a fitness. Precestoval vďaka tomu veľkú časť sveta. Rozhodoval na Majstrovstvách sveta i Európy. Navštívil Budapešť, Srbsko, Rumunsko, Dubaj, Španielsko, Čínu. Najčerstvejšie má v pamäti návštevu Južnej Kórei. „Koncom uplynulého roka som sa tam zúčastnil Majstrovstiev sveta, kde som aj spolu s ďalšími desiatimi rozhodcami posudzoval kvalitu pripravenosti športovcov z 23 krajín sveta,“ priblížil Hlinka, ktorý bol v Ázii aj s 23-člennou delegáciou zo Slovenska.

„Získali sme 11 zlatých, sedem strieborných a päť bronzových medailí. Ako krajina sme sa umiestnili na treťom mieste,“ neskrýval svoju spokojnosť a nadšenie pre šport.


Významné celoživotné ocenenia

Jubilant sa od roku 2000 venuje mládeži, keďže založil Oddiel fitness detí. „V súčasnosti mi trénerky robia dievč

atá, ktoré sú už dospelé, a ktoré u mňa začínali ako deti,“ povedal a zároveň prezradil, že aj chlapci, ktorí u neho posilňovali ako juniori, sú už dnes trénermi. „Asi dvanásť z nich. Trénujú po celom východe Slovenska. Stretávame sa najmä na pretekoch a vždy je to milé stretnutie,“ doplnil s potešením.

Andrej Hlinka získal aj Cenu primátora mesta ako najlepší tréner. Ocenený bol aj ministrom športu za prácu s mládežou. Osemkrát klub získal ocenenie aj od Prešovského samosprávneho kraja. „IFBB - naša celosvetová organizácia ma ocenila bronzovou, striebornou a zlatou medailou za rozvoj a propagovanie kul


turistiky a fitnes,“ doplnil svetovo uznávaný tréner, ktorému najväčšiu radosť v živote priniesli jeho dvaja synovia.


Nastupuje nová generácia športovcov

Športovú štafetu v rodine Hlinkových už preberajú vnukovia a vnučka: „Andrejko a Emka lyžujú a dosahujú pekné úspechy. Miško už posilňuje,“ doplnil hrdý dedo, ktorý sa plánuje aj naďalej venovať vedeniu klubu i rozhodovaniu v súťažiach doma i vo svete. Dôchodca sa i naďalej drží vo forme a teší ho záujem mladej generácie: „Tá aj napriek mobilom chce stále športovať, zrejme aj vďaka krúžkom, ktoré školy v meste ponúkajú. Na fitness detí v kategóriách od päť do 15 rokov cvičí okolo 70 detí, a to v krúžkoch fitness, parkur, kapuera. 5 až 6-ročné deti cvičia v utorok a štvrtok a starší žiaci v pondelok, stredu a piatok,“ dodal na záver uznávaný líder športu v Starej Ľubovni.

Alena Dudláková, foto.: archív A.H.


bottom of page