top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Vrchovina oslávila svoje jubileum na Mýte

Updated: Aug 7, 2020


FS Vrchovina-216

Krčma na Mýte bola kedysi dávno centrom diania. Stála na okraji Starej Ľubovne a mnohí by si mohli myslieť, že sa tam len pilo. No pravdou je, že v krčme ste sa dozvedeli všetky dôležité informácie, uzatvárali sa tam majetkovo-právne transakcie a rozkvital kultúrno-spoločenský život.


Pripomenuli si aj 2. sv. vojnu Folklórny súbor Vrchovina oslávil 10.výročie založenia súboru svojím prvým tanečno-divadelným predstavením Na Mýte. Dej tanečno-divadelného predstavenia sa odohrával práve tam. Lebo ako odznelo na pódiu: „krčma to je ako ,Voľstrít´ v Amerike.“ Pri rozhodovaní sa, aký program k 10. výročiu pripravia, rozmýšľali čím ukázať Starú Ľubovňu. „Náš okres je veľmi špecifický a iný ako ostatné miesta na Slovensku. Žijú tu Gorali, Rusíni, Spišiaci, Rómovia, voľakedy tu žilo veľmi veľa Židov. Práve preto sme vybrali krčmu, lebo tam sa niekedy všetci stretávali a riešili všetko, čo patrilo ku kultúrnemu a spoločenskému životu,“ povedala vedúca FS Vrchovina Františka Marcinová.

FS Vrchovina-148

Krčmu Na Mýte vlastnil Robert Pavlovský.„Vybrali sme ju aj preto, lebo je to niečo, čo už tu nie je. Pán Pavlovský, mal veľmi významné miesto v našich dejinách, dostal sa do väzenia, pomáhal počas 2. svetovej vojny,“ozrejmila F. Marcinová. Od vypuknutia najkrvavejšieho konfliktu v dejinách ľudstva uplynulo 1. septembra 80 rokov. Práve tento moment v tanečno-divadelnom predstavení v závere zarezonoval.„Niektorí členovia súboru neboli zo začiatku nadšení, že budeme program končiť smutne. Nejde však o to, ako sme program zakončili. Ide o odkaz, že rozhodnutie jedného človeka zmenilo životy miliónov ľudí a bola to taká davová psychóza, že verím a dúfam, že keď budeme dodržiavať to, čo je v nás dobré – aj tie naše tradície, tak sa k tomu nikdy nevrátime a nikdy už nezažijeme niečo také, ako bola vojna,“vysvetlila hlavnú myšlienku predstavenia vedúca súboru.

FS Vrchovina-177

O réžiu a scenár sa postaral Peter Karpinský. O choreografický scenár a dramaturgiu Katarína Babčáková a Františka Marcinová, od ktorej prišiel aj nápad.„Zároveň sa mi veľmi páčila myšlienka, že všetci ľudia sme si rovní a je jedno či sme Spišiaci, Šarišania, Židia, Cigáni, že držíme pokope a napriek tomu nám to niekto môže pokaziť. Františka mi vlastne dala akýsi scénosled tancov a už bolo na mne, ako to poprepájam textami,“uviedol P. Karpinský.

V programe boli zaradené rôzne tance a spevy z Kamienky, Šarišského Jastrabia, Haligoviec, Kyjova, Chmeľnice, Jakubian a Plavča.„Program bol vynikajúci. Bol som veľmi milo prekvapený a, pravdupovediac, som nečakal, že to bude v takomto veľkom štýle a bude to mať takú hlbokú myšlienku,“povedal jeden z divákov.

FS Vrchovina-47

Pred dekádou rokov V začiatkoch vzniku súboru sa stretla partia zanietených, mladých ľudí, ktorí presne vedeli, čomu sa vo folklóre naozaj chcú venovať. A tak 1. augusta v roku 2009 založili folklórny súbor Vrchovina. „Pred desiatimi rokmi sme sa stretli v chatovej oblasti v Starej Ľubovni s tým, že chceme folklór robiť trochu inak. Rozhodli sme sa, že budeme čerpať tradície z nášho okresu a nepreferovať iné regióny Slovenska,“ pripomenula zakladajúca členka Anna Rybovičová. Ako si zaspomínala, začali krôčik po krôčiku. „Prvé vystúpenia sme mali vo Vsetíne a pomaly sa to rozbiehalo. Časom sme už my, starší, odchádzali kvôli rodinným povinnostiam. Prichádzali mladšie sily a nahrádzali nás. Pekne sa to rozrastalo a verím, že o desať rokov to bude ešte hojnejšie,“ dodala milovníčka folklóru. Pre tých, ktorí si tentoraz nevychutnali jubilujúce vystúpenie Vrchoviny, tu máme dobrú správu. Repríza vystúpenia bude v januári. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

FS Vrchovina-284

foto: Ján Saloň


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 41 (5. november)


bottom of page