top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VOĽBY v číslach

K predčasným parlamentným voľbám prinášame niekoľko zaujímavostí.


24 strán + 1 koalícia

V týchto voľbách kandiduje 24 strán a 1 koalícia. Aby sa mohli dostať do Národnej rady Slovenskej republiky, musí kandidujúca strana získať minimálne 5 % platných voličských hlasov, koalícia až 7 % hlasov. Strany a koalícia pod tieto hranice sa do parlamentu nedostanú.


Volebné moratórium

Volebná kampaň sa končí 48 hodín predo dňom konania volieb, teda od polnoci z 27. na 28. 9. 2023 (zo stredy na štvrtok). Od štvrtka 28. septembra 00:00 začína plynúť volebné moratórium, ktoré trvá až do skončenia hlasovania v deň volieb. Počas moratória nemôžu kandidujúce politické subjekty viesť volebnú kampaň. Zakázané je zverejňovať výsledky prieskumov verejnej mienky a výsledky volebných ankiet. Počas moratória sa tiež zakazuje zverejňovať informácie o kandidujúcich politických subjektoch v ich prospech alebo neprospech v rozhlasovom a televíznom vysielaní, v rámci audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie, v periodických a neperiodických publikáciách a v agentúrnom spravodajstve.


17-tisíc eur

Volieb do Národnej rady sa politické subjekty nemôžu zúčastniť zadarmo. Sú povinné zložiť kauciu 17-tisíc eur. Ak stranu volia aspoň 2 percentá zúčastnených voličov, peniaze dostane späť. V opačnom prípade kaucia prepadne v prospech štátu.


Hlasovacie preukazy pre voličov

Ak nebudete voliť vo svojej obci, ale chcete voliť inde, požiadať o hlasovací preukaz je možné obec vášho trvalého pobytu iba do piatku 29. 9. 2023.


Infolinka pre voličov

Ministerstvo vnútra SR zriadilo pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky infolinku. Voličom je k dispozícii od pondelka 25. septembra do piatka 29. septembra v čase  od 7:30 h do 15:30 h a v deň volieb v sobotu 30. septembra v čase od 7:00 h do 22:00 h. Infolinka, ktorá je výhradne určená pre voličov, je dostupná na telefónnych číslach: 02/485 92 317 a 02/489 52 312.

Dagmar Baluchová

- Ide o deviate parlamentné voľby v ére samostatnej Slovenskej republiky. 
- Uskutočnia sa v sobotu 30. septembra v čase od 7.00 do 22.00 h. Po celom Slovensku bude otvorených až 5 996 volebných miestností.
- O voľbu poštou požiadalo spolu 72 993 Slovákov žijúcich v zahraničí. Podľa údajov z minulého týždňa odhlasovalo viac ako 40-tisíc z nich. Hlasy zvyšných budú zarátané v prípade, že ich návratná obálka bude doručená na Ministerstvo vnútra SR najneskôr do piatka 29. septembra do 12.00 hodiny.
- Doposiaľ zahlasovalo najviac Slovákov zo štátov Česká republika, Spojené kráľovstvo, Nemecko, Rakúsko, Švajčiarsko, USA, Holandsko, Írsko, Kanada a Belgicko. 
bottom of page