top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Volejbalisti už myslia na baráž

Updated: Jul 3, 2020

V sobotu bolo na programe posledné 18. kolo základnej časti volejbalovej Edymax extraligy mužov. VKM (na fotografii v bielych dresoch) privítal na svojej palubovke Nitru, ktorá podľa očakávania v Starej Ľubovni vyhrala a poistila si miestenku do elitnej nadstavbovej skupiny. Ľubovňania, ktorí v základnej časti nezískali ani bod, budú hrať v skupine o 5. – 10. miesto.


Mladý tím domáceho VKM má za sebou veľmi ťažkú etapu v extraligovom volejbale. Základ mužstva tvoria odchovanci, ktorí ešte hrávajú juniorku. Sú to talentovaní volejbalisti, ale veľmi im chýbajú extraligové skúsenosti a ťažko môžu konkurovať skúseným zohratým tímom, ktoré hrávajú v stabilnom zložení viac sezón. A tento faktor sa podpísal aj pod výsledky a umiestnenie po základnej časti. V sobotu sa na palubovke športovej haly postavili proti favoritovi z Nitry, ktorý prišiel do Ľubovne s jednoznačným zámerom – získať tri body. Ľubovňania nezačali dobre, nezvládali príjem, súper ťažil z kvalitného podania a následne sa presadzoval aj v útoku a budoval si stále vyšší bodový náskok, ktorý postupne narastal a dosiahol až 10 bodov. Súper ťažil z kvalitného podania, dominoval aj v útoku a prvé dejstvo hravo dotiahol do víťazného konca. V druhom sete tréner hostí poslal na palubovku aj hráčov z lavičky a Ľubovňania sa začali chytať, ukázali niekoľko pekných akcií. Predviedol sa aj mladý smečiar Kandráč, ktorý zakončil zopár pekných útočných akcií bodmi a potešil prítomných divákov. Domáci sa dokonca dostali do vedenia 20:18. Nitra však opäť nasadila základnú šestku a šnúrou šiestich bodov zachránila set a nepripustila prekvapenie. Tretí set už opäť ovládli hostia. Dopúšťali sa síce chýb, ale hru mali

DSC_0105

pod kontrolou a svoj zámer zvíťaziť dotiahli do konca. Nitrania boli po zápase spokojní, víťazstvom si poistili miesto v elitnej nadstavbovej skupine.„Zámer, s ktorým sme tu pricestovali, sme splnili. Chceli sme jednoducho víťazstvo, a to sme dosiahli. Navyše sme chceli dať priestor v tomto zápase hráčom z druhej šestky a tomu zodpovedala naša hra, ktorá bola i s chybami. Aj sme zdramatizovali priebeh druhého setu, kde sme z jasného vedenia pustili domácich do koncovky za stavu 20:18. Avšak striedajúci hráči to tam upratali. Tretí set už bol v našej réžii, ale nevyhli sme sa chybám prameniacim z menších skúseností našich mladých hráčov,“zhodnotil vystúpenie svojho tímu tréner hostí Ľuboslav Šalata.

Domáci na súpera v sobotu jednoducho nemali.„Sila Nitry je aj v tom, že v tej chvíli, keď prehráva napr. o  dva body, postaví na servis skúseného hráča, ktorý vie podať. Počas celého zápasu sme zle prihrávali, a tým spôsobom sme nemohli ani útoky prevádzať pri takej rezonancii, ako by to malo byť. Jednoznačne boli hostia lepší na servise a my sme sa len trápili,“skonštatoval domáci kouč Ján Senko.

Ľubovňanov teraz čakajú súboje v skupine o 5.-10. miesto o prípadnú účasť v play-off. Domáci sú však realisti a majú teraz iné starosti. „Sústreďujeme sa viac na baráž, hráčov je málo, aj dnes piati chlapci odohrali dva zápasy za juniorov, takže mali toho plné zuby. Hráčov niet, lepíme to a pripravujeme sa na záchranu extraligy. Veríme, že sa nám to podarí,“ dodal Ján Senko.


18. kolo: VKM Stará Ľubovňa – VKP Bystrina SPU Nitra 0:3 (-12, -22, -18). St. Ľubovňa: Čoma 2, Bittner 0, Buvalič 4, Margicin 0, Kandráč 12, Kyšeľa 10, libero T. Senko (Mačuga 0, Lichvar 1, Jozefík 1). Zápas, ktorý trval 71 minút, sledovalo 60 divákov. Text a foto: Ján Petrus


Bleskový rozhovor s Pavlom Guregom, prezidentom VKM Stará Ľubovňa Skončila sa základná časť extraligy, ktorá nebola pre váš tím jednoduchá. Skúste zhodnotiť doterajšie účinkovanie VKM... – Musím povedať to základné, už na začiatku sezóny sme si v klube povedali, že ideme do súťaže s tým, že budú hrať za VKM naši odchovanci, mladí chlapci. Aj v dnešnom zápase nastúpili hráči, ktorí sú ešte v kategórii kadetov. Položili sme to na tom, že budú hrať mladí hráči, naši odchovanci a sme si plne vedomí toho, že zápasy nebudeme vyhrávať. Chceme to postaviť na tom, čo robíme, dávame priestor mládeži, aby im to dalo skúsenosti pre majstrovstvá Slovenska vo všetkých kategóriách. Dnes sme to potvrdili víťazstvom v juniorke so Svidníkom 3:2 a 3:0, čím sme si otvorili cestu na majstrovstvá SR. V kadetoch a žiakoch sme absolútne suverénni.

 Aj napriek postaveniu po základnej časti je stále šanca v nadstavbe zabojovať o play-off. Prekvapíte ešte –  Ťažko povedať, nechcem podceňovať chlapcov, ale musíme brať realitu života. Tí najlepší sú predsa len ešte neskúsení. Ako som už povedal, pre nás je dôležitá mládež. Ale už sa treba zamýšľať  nad tým, čo budeme robiť v ďalšej sezóne, či budeme pokračovať v mužskej kategórii. Je to údel malého mesta, že i dobrí hráči, ktorí by mohli hrať aj juniorskú súťaž, sú už na vysokých školách a, bohužiaľ, nemôžu reprezentovať naše mesto.

Existuje tu riziko, že aj tí hráči, ktorí dnes hrajú za áčko aj za juniorku, v ďalšom ročníku už nemusia byť v Ľubovni? – Presne tak, skončia štvrtý ročník gymnázia, ešte sú juniori, ale už odchádzajú na vysoké školy a pre šport je to, žiaľbohu, strata. Každý však pozerá na to, aby mal vzdelanie a uplatnil sa v živote, to schvaľujem a je to absolútne v poriadku. Pre nás sú vrcholom mládežnícke kategórie a tým sa chceme plne venovať. J. Petrus


Článok  bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č.  3 (22. január 2019)

bottom of page