top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO Šesťkrát pretiekla strecha. Mesiac a pol po zatečení stále odstraňujú škody

Základná škola na Levočskej ulici v Starej Ľubovni si horší štart do nového školského roka ani nemohla predstaviť. Po mesiaci a pol sa tu ešte stále odstraňujú dôsledky masívneho pretečenia rekonštruovanej strechy. Podarilo sa už sprístupniť aspoň priestory prvého poschodia tak, že všetci žiaci zasadli do lavíc.


Prvé zatečenie ich tu prekvapilo 22. augusta v ranných hodinách, následne vo večerných. Ďalšia pohroma prišla 7., 9., 10. a 11. septembra. „Posledné dve zatečenia boli masívne, dôsledky sú dodnes,“ povedal Peter Höger, riaditeľ ZŠ Levočská. Najstaršia škola v meste sa tak z jedného havarijného stavu strechy, na ktorú ministerstvo poskytlo takmer 131-tisíc €, dostala do druhého havarijného stavu, okrem zamočených priestorov si to odnieslo aj elektrické vedenie. Pred pár rokmi sa pritom podobný scenár dial s telocvičňou, keď tam rovnako lejak poškodil palubovku. Tentoraz bola situácia oveľa horšia, lebo odstavila triedy žiakov i priestory pedagógov.

Riaditeľovi sa ťažko pozeralo na zničené steny, ušetrené neboli ani priestory predtým zrekonštruovaných odborných učební.


Online vyučovanie nebolo možné

Vzhľadom k tomu, že celé 2. poschodie tu museli odstaviť a tiež tri triedy na prvom poschodí, Peter Höger udelil žiakom druhého stupňa týždeň riaditeľského voľna. „Online vyučovanie by neprichádzalo do úvahy, lebo by sme nemali ani odkiaľ učiť. A sťahovanie do priestorov iných škôl bolo reálne iba u prvého stupňa,“ podotkol riaditeľ školy, ktorá musela kvôli možnosti vzniku plesní a bakteriálneho znečistenia ovzdušia splniť aj príkazy hygienikov. „Opakovanými kontrolami boli zistené nové skutočnosti. Tie priestory, ktoré sú už po zatečení zrekonštruované, sú už úplne v poriadku a bezpečné pre deti, u nedokončených je uložený pokyn na odstránenie nedostatkov a budú odkontrolované,“ vyjadrila sa Mária Mancalová, riaditeľka RÚVZ v Starej Ľubovni.


Obávajú sa skrytých plesní

Minulý týždeň v škole už sprístupnili tri triedy zo siedmich na hornom poschodí. V najbližších dňoch by už mali byť hotové všetky triedy pre žiakov a odborné učebne na hornom poschodí. Pracuje sa tu na plné obrátky, odvlhčovače idú nonstop. Všetko to ide na vrub zhotoviteľa v rámci poistnej udalosti.

„Mesto monitoruje túto situáciu v rámci kontrolných dní, zároveň je prítomný aj projektant, ktorý robí autorský dozor,“ vyjadril sa za zriaďovateľa Štefan Joštiak.

Isté je, že nebyť promptnej reakcie zamestnancov školy, ktorí počas víkendu a aj v noci zberali hektolitre vody, škody by boli väčšie a rovnako našlo vedenie pochopenie u rodičov.

Nateraz tak má škola najhoršie za sebou, obavy tu majú ešte z možného budúceho vyrážania plesní. Rekonštrukcia strechy v celkovej hodnote takmer 200-tisíc by mala byť hotová do 28. októbra.


Helena Musalová, foto: archív, ĽTV

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 39 (19. október 2022)

bottom of page