top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Takmer 50-ročné topole padli k zemi

Updated: Feb 22, 2022

Prísne bezpečnostné opatrenia a súčinnosť mestskej i štátnej polície si vyžiadal výrub šiestich topoľov, ktorých zdravotný stav podľa radnice už spôsoboval obavy.

Mnohí obyvatelia sa pri práci robotníkov pristavovali na odľahlejšom chodníku a sledovali zložitú akciu pády mohutných drevín, ktoré majú v pamäti zafixované dlhé roky viaceré generácie. Jeden z nich si dokonca zaspomínal na časy, keď pracoval na výstavbe priľahlej bytovky. Práve v tom čase, bezmála pred päťdesiatimi rokmi, tam topole vysadili.


ROZHODOL ZLÝ STAV STROMOV

V pondelok ráno tak museli majitelia motorových vozidiel uvoľniť parkovacie miesta pred bytovým domom Mierová 14,16 a 18 z priľahlého parkoviska oproti predajni Večierka. Samotný výrub šiestich topoľov trval približne dve hodiny, v tom čase bola premávka odklonená po Okružnej, Letnej a Mierovej ul. Mesto o tejto akcii upozorňovalo vopred kvôli bezpečnosti a možnému ohrozeniu majetku.

„V tomto priestore mesta boli stromy už v tzv. rubnom veku, ktorých zdravotný stav nedovoľoval ich ponechanie. Obávali sme sa, že by mohli spôsobiť ohrozenie majetku, nedajbože, zdravia a životov občanov,“ zdôvodnil Miroslav Pristáš, referent životného prostredia a civilnej ochrany MsÚ s tým, že tieto stromy už naplnili v intraviláne svoj účel. Po dendrologickom posúdení sa tak samospráva definitívne rozhodla, že stromy musia byť odstránené. Drevo bude využité ako drevná vláknina na predaj. V blízkosti boli už v minulosti vysadené lipy, brezy a borovice. V pláne mesta je ešte dosadiť lipy.


Masívnu výstavbu bytoviek sprevádzala výsadba stromov
Stavbyvedúci Michal Lešiga v čase ukončenia výstavby bloku B a začatia výstavby bloku D, kde už stojí žeriav.

Dominantné topole, ktoré lemovali cestu smerom na sídlisko Západ, sú už teda minulosťou, staršia generácia si ale spomína na časy, keď sa len vysádzali. Bolo to v rokoch masívnej socialistickej výstavby, ktorá prišla hlavne so vznikom okresu v roku 1968.

„Keďže panelové domy sídliska Západ I. boli obývané, kvôli vetru, ktorý znepríjemňoval život zo severnej strany, sa vysádzali topole. Bola to taká zábrana. V 80-tych rokoch sa potom zrealizovala aj cesta pre sídlisko Západ II., teraz Okružná ulica, ktorá zabezpečovala prístup k celému sídlisku od starého cintorína,“ vrátil sa o desiatky rokov dozadu kedysi stavbyvedúci a vedúci strediska Pozemných stavieb Prešov Michal Lešiga, ktoré pred vyše polstoročím realizovalo najmasívnejšiu bytovú výstavbu, aká sa zrejme už nikdy nezopakuje. Ako si spomínal M. Lešiga, po ukončení výstavby prvých panelových domov blokov A – D na sídlisku Západ I. nastúpili tzv. záhradkári v rámci sadových úprav, ktoré v tom čase prevádzal Hospodársky kombinát záhradnícky z Prešova.


NOSTALGIA USTUPUJE FAKTOM

Sídlisko II. sa ukončilo v 90-tych rokoch minulého storočia a topoľová aleja ostala do týchto dní. „Podľa môjho názoru nič zlé sa nerobí, keď sa topole zrezávajú. Podľa životnosti je topoľ po 30-tich rokoch starý strom, ktorý kedykoľvek môže spôsobiť spadnutie alebo zlomenie. Nevýhodou pre obyvateľov je aj opeľovanie prostredia najmä v jarnom období. Ako obyvateľ Starej Ľubovne kvitujem, že mesto začalo s touto likvidáciou a výsadbou novej stromovej kultúry,“ dodal M. Lešiga.


Iba pripomenieme, že najväčší stavebný boom, kedy rástli bytovky ako huby po daždi a s nimi aj občianska vybavenosť a zeleň, bol v rokoch 1971 – 1980, kedy sa postavilo 36 panelákov. „Stavalo sa nepretržite, aj v zlých a daždivých podmienkach a prakticky na zelenej lúke vyrástlo sídlisko, v bytovkách ktorého dnes žije už tretia generácia,“ dodal M. Lešiga, ktorý si vie takmer pri každej zo stavieb týchto rokov vybaviť detaily.


ms, hm


Foto: ms, archív M.L.

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 6 (16. február 2022)

bottom of page