top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Ľubovnianska knižnica predstavuje postupne šiestich autorov pomocou projektu

V Ľubovnianskej knižnici sa vďaka projektu, ktorý je zameraný na diskusie s autormi zo Spiša predstavia do konca kalendárneho roka viacerí známi autori. Čitateľskej verejnosti sa na úvod predstavil prozaik Rastislav Puchala.

Aktivita knižnice v Starej Ľubovni je zameraná hlavne na podporu regionálnej literatúry. „Názov nášho projektu je Spiš píše. Chceme v ňom priniesť cyklus šiestich besied s autormi, ktorí pochádzajú z regiónu Spiš alebo na Spiši tvoria. Projekt sa uskutočňuje vďaka Fondu na podporu umenia, ktorý nás podporil sumou dvetisíc eur, naše spolufinancovanie je vo výške tristo eur,“ spresnila autorka myšlienky a pracovníčka knižnice Lucia Knapová.


Autor sa opiera o skutočné osudy

Prvého zo šestice pozvaných, spisovateľa R. Puchalu, nazývajú literárni kritici kresťanským autorom. On sám sa tak necíti, ani sa zaňho nepovažuje. Píše prózu z obdobia povojnového i komunistického, ktorá sa síce opiera o osudy skutočných ľudí, no príbehy sú fikciou zakorenenou v časoch, ktoré si pamätajú najmä tí zo staršej generácie. Rastislav Puchala, autor súčasnosti, ktorý vydal tri úspešné knihy, zaujal aj čitateľov zo Starej Ľubovne. Tí tvorbu autora z Popradu poznajú, čo naznačovala aj účasť čitateľov na diskusii s umelcom.


Začal písať na prahu 50-ky

Besedu si pochvaľoval aj samotný autor troch kníh Archa zmluvy, Veža zo slonovej kosti a Priestupný rok. „Tieto knihy vyšli aj vďaka Fondu na podporu umenia. Nie som autor na voľnej nohe, ale som normále pracujúci človek a tieto podujatia milujem, sú na dobrovoľnej báze a prichádzajú tu ľudia, ktorí majú moje knihy prečítané. Vďaka týmto stretnutiam dostávam aj spätnú väzbu,“ doplnil spisovateľ Rastislav Puchala, ktorý začal beletriu písať na prahu 50-tky, po roku 2019.

Knihy si dávali čitatelia podpisovať

Účastníci diskusie a čitatelia si knihy aj doniesli, aby im ich podpísal samotný autor. „Tieto knihy mi podsunul môj syn, že sa mi to bude páčiť a mal pravdu. V niektorých veciach som sa stotožnila aj prežila, keďže už mám nejaký vek. Jazyk, ktorým sú knihy napísané, je zrozumiteľný a jasný a v knihách sú popísané hodnoty, postoje, s ktorými sa aj ja stotožňujem, takže pre mňa to stretnutie bolo vzácne,“ prezradila Mária Takáčová zo Starej Ľubovne, ktorá sa už teraz teší na novú knihu od R. Puchalu, ktorá by mala vyjsť v druhej polovici tohto roka. „Nová kniha bude román s biblickým motívom z obdobia kraľovania kráľa Dávida v Izraeli. Bola to dosť komplexná práca, nie je to prerozprávanie príbehu, je to skôr pohľad súčasného človeka na fenomény, ktoré Dávid v sebe nosil ako zločin, hriech, pokánie, vyvolenie, viera, zrada, proste všetko, čo sa v živote kráľa odohralo a vedel sa s tým vyrovnať, takže jeho osud je inšpiratívny aj pre súčasníka. A chystám ešte jednu krátku novelu zo súčasnosti. Vyjde na prelome rokov,“ viac o plánoch prezradil samotný autor.


Knihy o komunizme aj pre mladých

Knihy, ktoré spisovateľ tvoril počas pandémie zaujmú aj mladšiu generáciu, a to aj napriek tomu, že obdobie o ktorom autor píše, nezažili. „Myslím si, že ak mladý čitateľ, ktorý nezažil obdobie komunizmu, chce beletrizovanú informáciu o tom, akým spôsobom fungoval kontext bežného života, duchovna a politiky, tak toto prináša veľmi zaujímavú a košatú informáciu, takže pre mňa z hľadiska čitateľa bolo toto veľmi zaujímavé,“ doplnil Lukáš Marhefka, ktorý okrem toho, že čitateľove knihy pozná, viedol aj veľmi podnetnú diskusiu s autorom, na ktorej odznelo veľa zaujímavostí aj z osobného života autora. „Starú Ľubovňu považujem za Spiš, seba považujem za hrdého Spišiaka, dokonca mi tu dlhé roky žila blízka rodina, takže ja sa tu cítim ako doma,“ nechal sa počuť autor R. Puchala, ktorému poslednú knihu ilustrovala dcéra grafička.


Do leta ešte dve besedy

Najbližšie v knižnici chystajú besedu 23. mája s Katarínou Pivarčiovou, koncom júna so spisovateľkou Lenkou Fábryovou. Po letnej prestávke od septembra chystajú ešte ďalšie tri besedy so spisovateľmi Dominikou Sakmárovou, Martinom Vladikom a cyklus zakončia rodákom zo Starej Ľubovne Martinom Hlavatým.

Alena Dudláková, foto: ĽMS

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 17, 3. mája 2023)

bottom of page