top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO ZŠ Komenského: Moderné výzvy vo vzdelávaní žiakov

V ZŠ na Komenského ul. bolo v ostatných dňoch veselo. Školu navštívila skupina žiakov a pedagógov ZŠ z piatich krajín - Španielska, Talianska, Portugalska, Chorvátska a Turecka, hostia si tu užili týždenný pobyt. Obdobne potom žiaci zo Slovenska budú cestovať do iných štátov a žiť v rodinách obyvateľov týchto krajín.


„Je to benefitom, pridanou hodnotou, že spoznávame kultúru a spôsoby iných krajín,“ priblížila Alžbeta Chamillová, riaditeľka ZŠ na Komenského ul. Jedným z cieľov projektu je informovať žiakov o problémoch, akými sú napr. chudoba, rasizmus, diskriminácia, utečenecká kríza či rôzne formy závislostí. „Chceme, aby deti pochopili, že sociálne problémy sú rovnaké vo všetkých krajinách, že žijeme vo svete, ktorý je, takpovediac, globálny a všade ľudia čelia rovnakým problémom,“ ozrejmila koordinátorka projektu Katarína Tomková.

Hlavným prvkom projektu sa stala hudba, o čom napovedal názov projektu Hudba - únik od spoločenských problémov, pri ktorom žiaci rozvíjali svoju kreativitu. Svoju národnú identitu prejavili folklórom. „Slováci sa často nejakým spôsobom ponižujú a práve týmto chceme ukázať, že máme byť na čo hrdí,“ doplnila K. Tomková.



Týždeň plný aktivít i zábavy

Pondelok začal tradičným folklórnym privítaním hostí s chutnými slovenskými špecialitami, prehliadkou školy s prezentáciou žiackych tímov a neskôr sa ujal hostí aj primátor mesta Ľuboš Tomko na mestskom úrade.

Utorok bola predstavená žiakom slovenská história, tiež Starej Ľubovne, na hrade a v skanzene i v areáli Vojenského múzea Michala Strenka. V stredu sa všetci spoločne vybrali za prírodou, na hrebeni Spišskej Magury sa prešli 1 234-metrovým Chodníkom korunami stromov. Obohatením dňa bola aj Tricklandia, putovanie Slovenskom v galérii trick-artu a optických ilúzií. Štvrtok sa niesol v znamení športových aktivít v Pieninách, a to splavom na raftoch a ľahkou turistikou do poľského mestečka Szcavnicza.


Piatok začal workshopom na tému rovnoprávnosť a rôznorodosť, pokračoval voľbou najlepšieho CD obalu a plagátu, nechýbala športová aktivita – korčuľovanie na ľade a zvyšok dňa sa niesol už v hudobnom duchu, ktorý začal predstavením folklórnych tancov nielen našich žiakov, ale i žiakov partnerských krajín a pokračoval veľkolepým večerom spojeným s podujatím Tanečný dom. Sobota štartovala prehliadkou expozície Nestville, prechádzkou po cyklotrase a popoludňajší čas bol už venovaný spoločným aktivitám detí a rodín, v ktorých boli ubytované.


V nedeľu prišla rozlúčka. „Ľudia sú tu úžasní, vrúcni, príjemní. Veľmi milo nás privítali, páči sa mi tu úplne všetko a rada by som sa vrátila ešte späť,“ zhodnotila týždeň učiteľka z Portugalska.



Jana Blašková, foto: autorka

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 21(1. jún 2022)

bottom of page