top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Na ukážkovej hodine: Tréneri v škole nabádajú deti k pohybu

Štát chce podporným projektom Tréneri v škole nabádať deti k športu a najmä k intenzívnejšiemu pohybu. Zámer prebieha vo viacerých zariadeniach na Slovensku, vrátane štyroch v Staroľubovnianskom okrese. Pred niekoľkými dňami ho k nám prišiel podporiť ambasádor myšlienky a bývalý vynikajúci tenista Karol Kučera.



Program na hodinách telesnej výchovy je financovaný Úradom vlády. K žiakom, prichádzajú na hodiny telesnej výchovy školení tréneri, to všetko v prítomnosti ich triednych učiteliek, pre ktoré to môže znamenať aj nové pracovné podnety.



„V Prešovskom kraji je do projektu v tomto školskom roku zapojených desať škôl, z nich sú štyri v Staroľubovnianskom okrese – Komenského a Levočská v Starej Ľubovni a školy v Plavnici a v Jakubanoch,“ priblížila Adriana Malá, koordinátorka projektu v kraji.




Bavia sa s pomôckami

Zámer poskytnutia školených trénerov má za cieľ zatraktívniť hodiny telesnej výchovy. Slúžia tomu aj netradičné pomôcky. „Každá zo zapojených škôl získala pomôcky v hodnote tisíc eur začiatkom školského roka. Nejde o bežné športové pomôcky, ale skôr netradičné, ako penové slíže, loptičky či psychomotorický padák. Odozva od detí, rodičov a vedenia škôl je zatiaľ úžasná,“ poznamenala A. Malá.

Podobne pozitívny prínos celej myšlienky vnímajú aj samotní tréneri. „Deti sa na našich hodinách bavia a keďže to všetko robia s radosťou a emóciou, celé si to zapamätajú a k pohybu sa opätovne vracajú. Tým si vytvárajú predpoklady pre ďalšie športovanie,“ povedal zároveň pedagóg František Solecký.


Motivuje Karol kučera

Ukážkovú hodinu s trénermi v škole absolvoval v Starej Ľubovni prednedávnom aj splnomocnenec vlády pre deti a šport Karol Kučera. Ten chce, aby sa projekt s trénermi rozširoval. „Momentálne sme asi na stodesiatich školách a k dispozícii máme približne 90 trénerov. Verím, že počet sa už najbližšie zdvojnásobí,“ poznamenal bývalý profesionálny športovec, ktorý celú myšlienku objavil v susedných Čechách. „Projekt sme vyvstavali s odborníkmi. Vedeli sme, že hodiny telesnej výchovy potrebujeme zlepšiť, pretože žiaci čoraz viac zaostávali v motorickom vývine. Potrebujeme všetko riešiť systémovo. Verejným záujmom by malo byť prilákať deti športu, aby žili zdravším životným štýlom a boli tak prospešnie pre spoločnosť, napríklad aj nezaťažovaním zdravotníctva. Čím viac prídu deti do kontaktu so športom, tým to bude lepšie,“ uzavrel Karol Kučera.




foto: ĽMS

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 16 (27. apríl 2022)

bottom of page