top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO Zvýšenie parkovného sa oddialilo dočasne

Mesto Stará Ľubovňa pristúpilo na sklonku uplynulého roku k zvýšeniu jednorazového parkovného na svojich parkoviskách. Argumentovalo stúpajúcimi nákladmi na ich obnovu i veľkú preplnenosť.


Zvýšenie malo pôvodne platiť od nového roka, zatiaľ však môžu byť vodiči pokojní.


NAJVIAC SA OPLATÍ PLATBA MOBILNOU APLIKÁCIOU

„Firma, ktorá mala prebrať riadiaci systém, čo sa týka kontroly parkovania a takisto sme mali cez ňu využívať webovú aplikáciu na platbu za parkovanie, nemala veci nastavené tak, aby sme mohli zmeniť cenník hneď od nového roka,“ vysvetlil prednosta Mestského úradu v Starej Ľubovni Aleš Solár.

Podľa všetkého však radnica očakáva, že počnúc februárom bude všetko technicky nastavené tak, že bude novinka zavedená aj v praxi. Čo znamená, že vo všetkých troch aplikáciách si priplatíme. Navyše poslanci rozhodli o tom, že pri SMS aplikácii to nebude len o navrhovaných 20 centov. To znamená, že za prvú hodinu zaplatí vodič 60 centov a za tie ďalšie 70 centov. Čo sa týka platby pri kúpe stieracieho lístka v predajniach, tam zaplatí vodič po novom 70 centov (doteraz 50 centov) a pri mobilnej aplikácii to bude 45 centov za prvú hodinu (65 centov za každú ďalšiu).


VODIČI ZAHLCUJÚ PARKOVISKÁ PRI BYTOVKÁCH

Navyše ukazuje sa, že v blízkej budúcnosti sa asi šoféri nevyhnú ďalším plateným parkoviskám, po pár rokoch praxe sa vynárajú nové problémy. „Tým, že máme platené zóny, tak sa nám zapĺňajú parkoviská pri bytovkách blízko centra. Napríklad na Mierovej ulici za Večierkou, parkujú tam ľudia, ktorí tam vôbec nebývajú... A nie je to jeden prípad,“ priblížil poslanec Michal Filičko. Na situáciu na parkoviskách blízko nemocnice, kde vzniká podobný problém, upozornil aj viceprimátor Peter Bizovský: „Nedá sa tam často odhrnúť sneh, prejsť.“ Ako potvrdil prednosta, určite pribudnú ďalšie platené parkoviská, hlavne v centrálnych zónach, napr. na Ul. 1. mája, Obrancov mieru a v okolí nemocnice. Všetko však závisí od úpravy parkovísk. „Súčasne schválený Rozvojový program mesta však nemá takéto zdroje na opravu parkovísk, čiže pôjdeme pravdepodobne s opravou tých menších, niekde dôjde k jemným úpravám, niekde iba k preznačeniu parkovacích čiar. Rátame so sumou okolo 25-tisíc € v tejto fáze,“ spresnil najbližšie kroky samosprávy A. Solár.


AJ ZNEUŽÍVANIE ŤZP PREUKAZU

A v ďalšom horizonte zrejme bude mesto regulovať aj parkovanie na sídliskách Východ a Západ, to už si ale vyžaduje veľké investície a nákup monitorovacej techniky. Nateraz sa musí vysporiadať napríklad aj so situáciou, že neustále pribúda ľudí, ktorí si uplatňujú nárok na zľavu ŤZP vodiča. Nárast týchto ľudí, ktorí majú preukaz od úradu práce, a teda parkovné 10 € na rok, je vysoký. V roku 2022 ich bolo 183 a teraz ich je 255. A nielen to. „Vidím niekedy, že z auta vybehne 20-ročná slečna a v podstate je to zneužívanie, to by tiež bolo nutné kontrolovať,“ načrtol poslanec František Orlovský.

Nateraz mestská polícia monitoruje tých, ktorí nerešpektujú pravidlá, podľa štatistík asi 20 percent vodičov sa vyhne mestským pravidlám. Ročne ale cinkne do mestskej pokladnice z regulovaného parkovného vyše 100-tisíc eur, radnica ich chce použiť na budovanie nových i obnovu existujúcich parkovísk.

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 3, 24. januára 2024)

bottom of page