top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

VIDEO Zlatá stonožka má novú majiteľku

Updated: Jul 2, 2021

Do čitateľskej súťaže sa zapojilo 119 detí, ktoré spolu prečítali 1190 kníh.

Slávnostné odovzdávanie cien 12. ročníka Stonožkového čítania sa konalo v prítomnosti spisovateľky Marky Staviarskej v Ľubovnianskej knižnici.


TVORIVÉ DETI

Žiaci v tomto roku nesúťažili ako triedne kolektívy, ale sami za seba. Každý počas roka vypĺňal papierový alebo elektronický záznam o knihe. „Deti sú veľmi tvorivé a úplne úprimne vedia povedať svoj názor na knihu. Boli aj záznamy, kde na rovinu napísali, že kniha bola nudná a nepáčila sa im. Prípadne sa im časť zo série pozdávala a niektorú vôbec nemohli dočítať,“ spozorovala Zuzana Lukačovská, koordinátorka podujatia, pre ktorú sú niektoré záznamy takou inšpiráciu, že má chuť po knihe aj sama siahnuť.


PREČÍTALA 179 KNÍH!

Putovnú zlatú stonožku si za najviac prečítaných kníh prevzala Lilien Čižmárová zo 4. B ZŠ Levočskej. Stihla prečítať 179 kníh a prezradila, že jej obľúbenými sú Harry Potter, Denník odvážneho bojka alebo séria Tigrí tím. Táto trieda si odniesla aj bonusové ocenenie Šťastnú stonožku. Žiakom sa podarilo prelúskať 320 knižnými titulmi, čo bolo zo všetkých tried najviac.

„Od prvého ročníka chodím so žiakmi do knižnice. Je to radosť, keď si stonožku znovu prinesieme do školy,“ povedala Veronika Boďová, triedna učiteľka. Usmiatu stonožku za najviac zapojených čitateľov v triede vyhrala 4. A zo ZŠ Komenského.

Lilien Čižmárová pri preberaní putovnej Zlatej stonožky.

Jakub Kostúr prečítal 61 kníh.


OCENENÉ BOLI AJ NAJLEPŠIE ZÁZNAMY:


Izabela Bibzová, 4. A ZŠ Levočská:

Hviezdni priatelia – kúzelné zrkadlo

- Knižka sa mi veľmi páčila. Milujem kúzla a veľmi si prajem, aby som nejaké mala. Použila by som ich na to, aby ten, kto mi bude žrať nervy... trpel (smiech, pozn. red.).


Anežka Ščurková, 4. A ZŠ s MŠ sv. Cyrila a Metoda

Čarodejnice

- Kniha bola zaujímavá, nevedela som nikdy, čo ma na ďalšej stránke čaká. Keď chlapca premenili čarodejnice na myš, myslela som si, že zábava skončila, no práve naopak.


Nelka Dubjelová, 4. A ZŠ s MŠ sv. Cyrila a Metoda

Škola magických zvierat. Zhasnuté!

- Najviac sa mi páčilo, ako sa Ida s Ryšiakom snažili zachrániť starý gaštan na námestí. Nakoniec jej pomohla celá trieda a zvládli to. Edo dostal načúvací strojček a už vždy na hodinách slečny Cornfieldovej dával pozor.


Gabriela Sekelská, 3. A ZŠ Za vodou:

Predajca šťastia

- Dozvedela som sa ako a čo robiť, keď sa nahnevám. A dozvedela som sa niečo nové o líškach.


Marko Ištoňa, 4. A ZŠ Komenského

DC: absolútne všetko, čo chcete vedieť

- Páčili sa mi obrázky, a že tá kniha je vo výbornom stave. Dozvedel som sa napríklad, že skoro všetci superhrdinovia sú v meste Gotham.


Richard Šenšel, 4. A ZŠ Komenského

Minecraft Dungeons: sprievodca hrou

- Táto kniha bola o tom, že jeden zločinec našiel kocku, ktorou dokázal ovládať všetko. Aj to spravil. Práve začala vojna vo svete Minecraftu. A ty ho musíš zachrániť.



TRI KRÁĽOVNÉ

Poznáme aj nové kráľovné čitateľov. Titul najsčítanejšieho a najdôvtipnejšieho detského čitateľa Ľubovnianskej knižnice si odniesli až tri žiačky: Tina Strenková, Nina Sčensná a Sofia Gontkovičová. „Nečakala som, že vyhrám. Veľmi ma teší, že prvé miesto dostala každá, všetky tri sme sa snažili rovnako,“ potešila sa Sofia Gontkovičová.

Tri kráľovné čitateľov: zľava Nina Sčensná, Tina Strenková, Sofia Gontkovičová.


Súčasťou slávnostného dňa bola beseda so spisovateľkou Markou Staviarskou. Vyštudovala filmovú produkciu, no počas materskej dovolenky sa začala venovať aj písaniu kníh pre deti. Počas prednášky deťom vysvetľovala ako vzniká kniha. Okrem napísania a ilustrovania kníh žiakom porozprávala o celom procese výroby. Tiež sa zamerala na tvorbu filmov. „Máme ich radi a často ich pozeráme. Ostáva však trochu skryté, ako sa od prvého námetu a scenára dostanú až k výslednému zážitku na plátne. Málokto vie, aký je to náročný proces, koľko vyžaduje času, energie a veľakrát aj talentu,“ zhrnula Marka Staviarska, ktorá sa tieto zaujímavosti snažila žiakom svojím spôsobom ukázať. Kampaň z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je hlavným partnerom.

Na fotografii žiaci 4. B triedy zo ZŠ na Levočskej ul. Besied sa zúčastnili aj ôsmaci zo ZŠ Levočskej a oktaváni z osemročného Gymnázia T. Vansovej.


ĽN 65/2021

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 25 (30. jún 2021)

bottom of page