top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO Začína Ľubovniansky jarmok, termín narušili voľby + PROGRAM

V Starej Ľubovni vrcholia prípravy na jubilejný 30. ročník jarmoku.


Novodobá tradícia Ľubovnianskych jarmokov sa začala písať v roku 1992, ich šnúru prerušila v rokoch 2020 a 2021 pandémia. Do jeho organizácie tentoraz zasiahli parlamentné voľby 30. septembra, termín si dlhodobo vyhradzovali organizátori práve v posledný septembrový víkend. Dni na prelome jesenných mesiacov sa totiž ukázali ako najstabilnejšie, čo sa týka počasia (počas všetkých ročníkov intenzívnejšie pršalo iba 6-krát) a tiež v nadväznosti na jarmoky v iných mestách.


Jarmoky v iných mestách

To ovplyvní aj počet stánkarov, pretože sa presunuli aj ďalšie jarmoky v iných mestách a stretli sa teraz v rovnakom termíne. „Má to dopad na prihlásených, a teda bude výpadok v tejto oblasti príjmov. Odišlo nám 35 stánkov na iné miesta,“ podotkol podpredseda jarmočného štábu Miroslav Srnka. A dodal, že pre predávajúcich je dôležitá kúpna sila i poloha mesta. Našli sa aj takí, ktorí chodili do Starej Ľubovne dlhé roky a teraz si vybrali väčšie mestá. Aj napriek tomu sa jarmočníci nemusia obávať, ku koncu augusta malo mesto prihlásených 75 predajných zariadení a svoj kumšt príde predviesť 60 remeselníkov, ktorí budú po osvedčení sa v minulom roku umiestnení na Nám. sv. Mikuláša, v priestoroch okolo kostola. Chýbať nebudú všetky tradičné súčasti jarmoku, ale pripravené sú aj viaceré novinky. Občerstvovacie zóny a stánky s jedlom nájdu návštevníci na tradičných miestach. Zmenu, pozitívnu, tentoraz prináša hojne navštevovaná Kočovná koliba Salaša u Franka, ktorá na jubilejný jarmok prichádza s väčšími rozmermi a posunom na parkovisko pri pošte. Kolotočová zóna ostáva na parkovisku pod tzv. Bielym domom.

Uzávera už vo štvrtok o 6-tej ráno, parkovanie zdarma

Spozornieť musia vodiči, samospráva upozorňuje na niekoľko výluk i zmien trasy spojov mestskej autobusovej dopravy. „Po skúsenostiach minulého roku dopravu uzatvárame už vo štvrtok ráno o 6-tej hodine,“ upozornil predseda jarmočného štábu, prednosta Aleš Solár. Ako dodal, chystajú viac dopravných značiek, aby nevznikal chaos a prehľadnejšie chcú navigovať hlavne tých, ktorí sa v jarmočných dňoch budú chcieť dostať do nemocnice.

Malou satisfakciou za strpenie dopravného obmedzenia je parkovanie zdarma na regulovaných a spoplatnených parkoviskách, a to od pondelka do piatku 22. septembra. „Je to podstatná informácia najmä do stredy 20. septembra. Vo štvrtok totiž dôjde k uzávere dopravy a väčšiny parkovísk v centre mesta,“ doplnil A. Solár.


Nabitý program na dvoch pódiách

Okrúhlina jarmoku prichádza aj s bohatším programom. Nachystané sú viaceré ťaháky (str. 9), program bude prebiehať na dvoch pódiách pred okresným úradom a v parku pred kostolom sv. Mikuláša. Možnosť dobre sa zabaviť prichádza aj v podobe ponuky Združenia Spiš (str. 9) a nachystané sú aj viaceré sprievodné podujatia. Bude sa aj spomínať, už tradičná úvodná scénka na otvorení jarmoku bude venovaná 100. výročiu kráľovskej svadby vo Vyšných Ružbachoch a k 1. Ľubovnianskemu jarmoku sa všetci vrátia cez fotografie, videoarchív i spomienky organizátorov. Program je zostavený na štyri dni, začína už vo štvrtok Banánovým behom a končiť bude Hubertovskými slávnosťami v nedeľu (str. 7). Nechýba tombola, v ktorej je vyše 60 cien (str. 11).


Aj pokus o rekord

Po minuloročnom prekonaní pokusu o rekord – najviac jarmočníkov v kroji, ktorý niesol charitatívny podtext, prichádza tento rok ďalší. Občianske združenie Kultúra so srdcom pripravilo benefičný kalendár na rok 2024 s názvom Dobré srdce a na jarmoku chce zintenzívniť jeho predaj a výťažok venovať 14-tim deťom a mladým s hendikepom. „Ku každému zakúpenému kalendáru bude pridelený grátis jeden lístok do jarmočnej tomboly,“ doplnil za OZ Miroslav Vrábeľ.

Mesto Stará Ľubovňa sa pripravuje na veľký nápor návštevníkov nielen z blízkeho regiónu, do organizácie jarmoku sú zapojené aj mestské podniky i externé firmy. Rozhodujúcim prvkom bude aj počasie, nateraz meteorológovia predpovedajú priaznivé vyhliadky.

Vzhľadom na skúsenosti z predchádzajúcich ročníkov plánujú organizátori kultúrny program ukončiť najneskôr do polnoci, to znamená jednu hodinu pred koncom predaja stánkov s občerstvením. Aj keď 30. ročník je pred nami a po jeho skončení sa ukážu pozitíva i nedostatky, isté už teraz je, že Stará Ľubovňa sa o rok vráti k pôvodnému termínu a zvýši aj daň za predajné miesta, ktorá sa nemenila od roku 2014.

Nateraz ale všetci veria, že jubilejný jarmok sa zapíše do histórie ako vydarený a úspešný.

foto: archív

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 33, 13. septembra 2023)

bottom of page