top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO Vzácna pomôcka zachraňuje životy. Na týchto miestach ju nájdete aj v Starej Ľubovni?

Vďaka tejto pomôcke dokážeme zachrániť život. Nájdeme ju aj na viacerých miestach v Starej Ľubovni.


Zdravotné problémy a život ohrozujúce stavy môžu nastať kedykoľvek a na ktoromkoľvek mieste. Často sú rozhodujúce doslova sekundy, kým dorazí odborná pomoc. Aj preto sa v ostatných rokoch udomácnil trend prenosných defibrilátorov, ktoré dokáže použiť aj laik a môže do príchodu RZP-čky aj zachrániť život.

V Starej Ľubovni je na viacerých miestach, v budovách inštitúcií, ale i firiem. Najnovšie pribudol v Kostole sv. Mikuláša.


NEMENOVANÝ DARCA

„Je to dar od človeka, ktorý nechcel byť menovaný. Defibrilátor sa nachádza v predsieni farského kostola, aby mohol poslúžiť tým, ktorí to budú potrebovať. Správu nad prístrojom prevzalo Mesto Stará Ľubovňa,“ priblížil Pavol Lacko, dekan Rímskokatolíckeho Farského úradu v Starej Ľubovni.


JEDNODUCHÁ OBSLUHA

Automatický externý defibrilátor je určený prioritne pre laickú verejnosť, má jednoduché používanie, osobu poskytujúcu pomoc naviguje - čo robiť, a to krok po kroku. Prístroj pritom sám analyzuje pacientov stav a v prípade potreby použije elektrický výboj. Zároveň sú všetky tieto prístroje v systéme záchrannej zdravotnej služby, takže z operačného strediska vedia ľudí, ktorí volali o pomoc, usmerniť, že v ich blízkosti sa takýto externý defibrilátor nachádza a môžu ho použiť. Ich zoznam v rámci celého Slovenska sa dá nájsť na stránke Operačného záchranného systému SR.

Viaceré školy si externý defibrilátor zadovážili aj cez rôzne súťaže nadácií, aj krajské samosprávy vybavili mnohé mestá toto užitočnou pomôckou.

foto archív

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 10, 13. marca 2024)


bottom of page