top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Vianočné trhy s novinkou: Výťažok z predaja kyslej kapusty chcú venovať na charitu

Updated: Dec 15, 2023

Pridať sa k tým, ktorí radi prispejú tam, kde je to nutné, chce aj rodinná farma v Toporci. Nápad vznikol spontánne a môže za to, v dobrom slova zmysle, voľný pracovný deň.

„Keď sme s kolegyňami 17. novembra pracovali pri deptaní kapusty, tak nám napadlo, že výťažok z predaja by sme mohli dať na charitu. Je to také symbolické pred Vianocami, veď kapustnicu varí každý,“ vysvetlil konateľ spol. Ľuboš Regec, ktorý tiež pridal ruky, resp. nohy k dielu.


VÝZVA PRE CHARITATÍVNE ORGANIZÁCIE

1500 kíl kapusty, ktorú teda spracovali počas pracovnej zmeny, chcú ponúkať na vianočných trhoch v Starej Ľubovni a výťažok - 30 centov z každého kila ponúknuť na charitatívne účely. Teda, ak sa predá, tak 450 eur môže potešiť tam, kde to potrebujú. To, kam výťažok poputuje, však ešte teraz nie je isté. „Chceme vyzvať charitatívne organizácie tu v meste i v okolí, ktoré potrebujú nejaké peniažky, nech sa nám prihlásia a napíšu svoj krátky zámer, na čo by ich použili,“ vyzýva konateľ rodinnej farmy, ktorá kapustu produkuje už dlhodobo. A ako dodáva Ľuboš Regec, dopyt po nej je čoraz väčší. „Tohto roku je mimoriadny, nestíhame to kvasiť, preto sme pracovali práve aj v tento voľný deň,“ povedal konateľ firmy.


Z KAŹDÉHO KILA 30 CENTOV

Každý, kto si teda kúpi kyslú kapustu na vianočných trhoch 15. a 16. decembra, prospeje nielen svojmu zdraviu, ale urobí aj dobrú vec. Ponúkať budú rôzne balenia - kilové, 3 a 5 i 10-kilové. A to, komu poputujú vyzbierané peniaze, bude záležať hlavne od aktívnych ľudí, ktorí sa radi angažujú v prospech núdznych.

Dobrá vec tak násobí ďalšiu a k peknej myšlienke sa pridávajú aj iní. Producenti kapusty neostanú osamotení, ruku k dielu priložia na vianočných trhoch aj majstri gastronómie. „Veľmi sa tešíme na vianočné trhy, okrem našich špecialít určite nebude chýbať kapustnica, gazdovská kapusta,“ povedal Kamil Frank za Salaš u Franka, ktorý tiež chce z predaja uvoľniť financie na charitu.

Aktéri myšlienky sú tak plní očakávania, ako sa pilotný projekt ujme. Ak by sa vydaril 1. ročník, rozhodne nezostane podľa konateľa spol. TIS Farma Toporec iba pri ňom.

hm, foto: archív ĽMS

ĽN 119/2023

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 45, 6. decembra 2023)

bottom of page