top of page
Willa Poprad - Vaša vysnívaná svadba
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Vandali v lesoparku

To, že vybudované oddychové miesta v lesoch nie každý využíva na oddych, je známe dlhé roky. Aj lesopark v podhradí, ktorý spravuje mestská spoločnosť Ekos a ročne doň v rámci údržby vloží 6 - 7-tisíc eur, čelí pravidelným nájazdom vandalov.


„Každý rok sa navyše nainštalujú nejaké nové informačné prvky alebo zariadenia pre deti. V tomto roku sme upravovali bystrinu, kde nás náklady vyšli na okolo 4-tisíc eur a v poslednej dobe sa nám zasa začína objavovať vandalizmus. Preto by sme radi poprosili verejnosť, ktorá tento lesopark navštevuje, aby si všímali čo sa tam robí,“ zdôraznil Milan Sivuľka, vedúci strediska mestských lesov. Ako dodal, najnovšie poškodenie sa týka najmä informačných tabúľ o faune a flóre mestských lesov a podľa indícií strážcov mestských lesov je väčšinou znehodnotené podguráženou mládežou.


Nutná je aj bežná údržba

Starostlivosť o lesopark zahŕňa okrem inovácií aj údržbu zhruba 35-tisíc metrov štvorcových plôch, ktoré sú kosené dvakrát alebo trikrát v roku, a to podľa počasia i pravidelné čistenie odpadkových košov a dvakrát do týždňa sa zbierajú v celom areáli i pohodené odpadky. Spadá pod ňu i údržba lavičiek, studničiek a schodíšť, kde prebiehajú nátery, vymieňajú sa už prehnité drevá a nezabúda sa ani na údržbu altánkov.


Jana Blašková, foto: ĽTV

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 42 (9. november 2022)

bottom of page