top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO Nemocnica chystá nové paliatívne centrum za milióny eur

Updated: Sep 20, 2021

Ľubovnianska nemocnica iba nedávno ukončila veľkú prestavbu za 7,5 mil. eur a už má na stole ďalší veľký projekt, ktorý by mal zastrešiť odbornú starostlivosť o pacientov, takpovediac, na konci života. A to v rámci ústavnej paliatívnej starostlivosti, kedy by malo vzniknúť úplne nové oddelenie.

„Táto potreba v regióne je tu dlhodobo a je tu aj istý sen postaviť moderné zariadenie, kde by sa paliatívna starostlivosť poskytovala,“ potvrdil riaditeľ nemocnice Peter Bizovský.

Odvážny projekt by mal tvoriť nadstavbu budov, kde momentálne sídli hematologicko-transfúzne odd. a pracovisko biochémie. A tiež by sa isté doplnkové priestory mali aj pristaviť.


článok pokračuje pod reklamou


Vízia mesta i nemocnice

V priestoroch za hlavnými budovami nemocnice (z bývalej kotolne) sa navyše čoskoro vybuduje denné zariadenie pre seniorov, a to v réžii mesta. Ako dodal riaditeľ nemocnice, spolu s hospicovým typom zariadenia by sa tak vytvorila kompletná starostlivosť o ľudí v záverečnej fáze života.

„Začali sme sa na to pripravovať, máme spracovanú štúdiu, chceme ju už poslať aj s dokumentmi na stavebný úrad, aby začalo územné konanie. Do konca februára by sme chceli mať stavebné dokumenty pripravené tak, aby sme mali vydané stavebné povolanie,“ priblížil P. Bizovský. Ako dodal, na nové centrum paliatívnej starostlivosti si ešte budeme musieť počkať, nateraz sa manažment chce sústrediť na možnosť získať peniaze aj z Plánu obnovy, kde sa ráta aj s podporou takýchto zariadení.

Odhadom nemocnica potrebuje na najnovší veľký zámer 5 - 6 mil. eur. Iba pripomenieme, že momentálne finišuje aj s výstavbou parkovacieho domu za zhruba 2 mil. €.


Riaditeľ Ľubovnianskej nemocnice predstavil projekt paliatívneho oddelenia aj na nedávnej návšteve premiéra



Okrem vízie nemocnice sa rysuje aj premena bývalej kotolne pri nemocnici na denné centrum pre seniorov. Momentálne prebiehajú prípravné práce, komplexné práce sa majú začať v októbri. Nové zariadenie, na ktoré získalo mesto 1,5 mil. eur, má byť hotové na budúci rok.


foto: archív ĽMS, vizualizácia ĽN, n.o.

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách ť. 34 (16 september 2021)

bottom of page