top of page
  • inzercia

VIDEO V knižnici uzavreli cyklus Spiš píše s rodákom z Ľubovne

V Ľubovnianskej knižnici sa vďaka projektu Spiš píše predstavilo v tomto kalendárnom roku šesť autorov. Cyklus zavŕšil Martin Hlavatý, rodák zo Starej Ľubovne.

Programy boli zamerané na diskusie s autormi zo Spiša. V prvej polovici roka do knižnice prišli svoju tvorbu predstaviť Rastislav Puchala, Katarína Pivarčiová a Lenka Fábryová. Po letnej prestávke knihovníci prichystali tri besedy so spisovateľmi Dominikou Sakmárovou, Martinom Vladikom a cyklus besied zakončili Martinom Hlavatým (na fotografii vľavo), rodákom z nášho regiónu, ktorý momentálne žije v dedine na Spiši.


POVIEDKY Z REÁLNEHO ŽIVOTA

Martin Hlavatý je kultúrno-osvetový pracovník a venuje sa projektom v oblasti divadla, literatúry, ekologického vzdelávania a subkultúram. Je manažérom hudobných skupín a multižánrových projektov, organizuje festivaly a kultúrne podujatia, no najradšej zo všetkého píše. Do knižnice v Starej Ľubovni so sebou priniesol svoju prvotinu poviedok s názvom Nadrobené. „V knihe je 28 poviedok. Kto má rád sociálne, kontroverzné témy a z dedinského prostredia, určite ho poviedky oslovia. Každá je originálna a každý si nájde to svoje. Zhruba 90 percent poviedok je inšpirovaných skutočnými udalosťami, aj čo sa týka príbehov a postáv. Sú tam ukryté aj moje názory a moje detstvo,“ povedal člen Spišského literárneho klubu, ktorý je držiteľom aj viacerých ocenení, medzi nimi sa nájde aj niekoľko z podujatia Poetická Ľubovňa. „V roku 2003 som sa prvýkrát zúčastnil tohto podujatia a po 20 rokoch ma tam pozvali, za čo som vďačný. Takže tento rok som v Starej Ľubovni po druhýkrát a je to veľmi príjemný zážitok, pretože som sa tu narodil a detstvo som prežil v Podolínci, kde som mal starých rodičov,“ doplnil manažér kapely Smola a hrušky, ktorej síce texty piesní nepíše, no ak ho niekto osloví, určite neodmietne.

Martin Hlavatý svoju tvorbu publikoval aj vo viacerých denníkoch, zborníkoch i časopisoch. Momentálne pripravuje ďalšiu knihu poviedok. „Tiež z dedinského prostredia. Bude to príbeh troch kamarátov z malej dedinky na východe Slovenska. Plánujem ju vydať v roku 2024,“ prezradil autor, ktorý víta podujatia s čitateľmi, keďže sú prínosné pre autorov, ale i pre publikum.

Na diskusiu so spisovateľom prišiel aj Marek Jaroš, ktorý autora poviedok videl práve na Poetickej Ľubovni: „Jeho rozprávanie sa mi veľmi páčilo a potešil som sa, že príde. Myslel som si, že to bude dobre strávený čas a aj bol.“


CHCÚ POKRAČOVAŤ

Vďaka šiestim diskusiám do knižnice prišli desiatky čitateľov. Všetky rozhovory so spisovateľmi viedol moderátor a predseda Ramagu, o.z. - nezávislé kultúrne centrum zo Spišskej Starej Vsi Lukáš Marhefka (na fotografii hore vpravo): „Bolo to pre mňa veľmi podnetné. Cez projekt Spiš píše sme mohli spoznať spisovateľov z nášho regiónu a dozvedeli sme sa, že tento región je opradený zaujímavými príbehmi. Nebyť týchto ľudí, tak by sme o veľa prišli.“

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je hlavným partnerom projektu.

V knižnici v Starej Ľubovni by chceli, aby diskusie mohli pokračovať aj v budúcom roku, získali si totiž srdcia Ľubovňanov, ktorí sa na každú ďalšiu vždy tešili.

ad, foto: ĽMS

ĽN 107/2023

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 45, 6. decembra 2023)

bottom of page