top of page
  • Peter Rindoš

VIDEO Sídlo Okresného súdu zostáva v Starej Ľubovni!

Updated: May 10, 2022

Je rozhodnuté! Sídlo Okresného súdu definitívne zostáva v Starej Ľubovni. Na minulotýždňovej schôdzi Národnej rady o tom rozhodli poslanci a zákon už podpísala aj prezidentka.



Ako je známe, prvotné návrhy reformy sa dotýkali aj štruktúry súdnictva v Staroľubovnianskom okrese. Ten mal prísť pôvodne o sídlo prvostupňového súdu s tým, aby tu bol zriadený obvod. „Ak chceme mať plnohodnotný okres a perspektívu, musíme sa pokúsiť okresný súd zachovať,“ reagoval Michal Šipoš, ktorý sa ako predseda najväčšieho poslaneckého klubu OĽANO v Národnej rade zúčastňoval rokovaní o reforme na ministerstve spravodlivosti.

Zrušené sídlo, avšak bez obvodu mal mať Kežmarok. Oba okresy mali spadať pod Poprad. V Starej Ľubovni mala naďalej zostať okresná prokuratúra s pričlenením okresu Kežmarok. Napokon sa veci vyvinuli inak.




Stará Ľubovňa zostáva, Kežmarok bude obvodom

Návrhový proces pred definitívnym schválením prešiel viacerými zmenami, tie sa však týkajú napríklad susediaceho Kežmarku, nie Starej Ľubovne. Celkovo sa počet okresných súdov zníži z 54 na 36. K okresom bude prislúchať 33 sídel obvodov. „Sídlom Okresného súdu Stará Ľubovňa je mesto Stará Ľubovňa; jeho obvod tvorí územný obvod okresu Stará Ľubovňa,“ uvádza sa v schválenom zákone.

Zákon ďalej potvrdzuje, že výkon súdnictva prechádza z okresného súdu v Kežmarku na Poprad. „Sídlom Okresného súdu Poprad je mesto Poprad; jeho obvod tvorí územný obvod okresov Poprad a Kežmarok. Okresný súd Poprad má pracovisko v meste Kežmarok.“

Reformy zákona upravovali aj oblasť prokuratúry, okresné sídla v Poprade, Kežmarku i Starej Ľubovni zostávajú naďalej zachované.


Od budúceho roka

V rámci novely zákona bude súčasťou prvostupňových súdov aj vznik mestských súdov v Košiciach (1) a v Bratislave (4). Počet krajských súdov sa nemení, zostáva ich osem.

Cieľom reformy je zvýšiť dôveryhodnosť, ale aj výkon a kvalitu súdnictva. Zmeny vstúpia do platnosti od 1. januára 2023. Vďaka nim požiada Slovensko o peniaze z Európskej komisie z Plánu obnovy v objeme 458 miliónov eur.


Foto: Peter Rindoš

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č17 (4. máj 2022)


bottom of page