top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Svoj um, schopnosti i talent predviedla najstaršia generácia

V staroľubovnianskom Dome kultúry sa predstavilo päť babičiek - Anna Chudíková z Jakubian, Terézia Saloňová z Jarabiny, Pavlína Plavnická z Plavča, Mária Ščensná z Vyšných Ružbách a Ivana Šipošová zo Starej Ľubovne, ktoré reprezentovali svoju obec či mesto.


Jednotlivé nominantky sa predviedli v troch disciplínach. V rámci prvej s názvom Tradíciu odovzdávam deťom reprezentovali pôvodný ľudový kroj, respektíve spoločenské oblečenie z obce a mesta, z ktorého pochádzajú. V druhej načreli do minulosti prostredníctvom náučnej, smutnej či úsmevnej príhody. Pospomínali na prežité roky v rodnej obci a v ostatnej kategórii Ukáž, čo vieš, sa staré mamy predviedli vo voľno-časových aktivitách, ktoré sú im najbližšie.


Výkony babičiek komentovala a hodnotila trojčlenná porota v zložení Eva Arvayová, Edita Oláhová a Dalibor Mikulík. Všetky adeptky, ako komentovala porota, podali skvelé výkony, rozhodovanie bolo ťažké, ale napokon porota vybrala – Babičkou roka 2022 sa stala a na krajskom kole bude náš okres reprezentovať Ivana Šipošová. Víťaznú šerpu víťazke odovzdala Mária Valigurská, ktorá získala titul Babička sympatia roku 2022 na celoslovenskej súťaži v Sabinove. „Ženy boli naozaj pekné, každá svojím spôsobom, ja síce trému nemávam, som niekedy až veľmi odvážna, ale obdivujem všetky, že sa dokázali postaviť pred obecenstvo a čosi zo seba dať. Babičke by som poradila na krajskom kole nebáť sa ísť smelo, hovoriť čo mi duša ráči, najlepšie sa nepripravovať,“ srdečne zapriala Mária Valigurská, ktorá v minulosti bola titulom Naj starej mamy už dekorovaná.


Iba dodáme, že podujatie Babička okresu Stará Ľubovňa zorganizovali Okresná organizácia Jednoty dôchodcov Slovenska, Ľubovnianske regionálne združenie miest a obcí, Ľubovnianske osvetové stredisko a Mesto Stará Ľubovňa.


Bezprostredné reakcie po podujatí Babička roka 2022


Ivana Šipošová, víťazka, Stará Ľubovňa:

- Prekvapilo ma to a cítim sa úžasne. Mala som to šťastie v živote, že mojím koníčkom bola práca, celý život robím v kultúre a som šťastná, že v nej môžem pôsobiť aj naďalej. Mám tri krásne vnučky a snažím sa ich naučiť všetko, ale sú v takom pubertálnom veku, že teraz nepotrebujú rady, ale raz to všetko pominie a zopakujeme si to, čo sme sa naučili my a budeme pokračovať.

Anna Chudíková, finalistka, Jakubany:

- Mala som dnes trému, ale publikum bolo úžasné a dodalo mi silu. Mám tri deti a 9 vnúčat. Počas života som mala viacero robôt ako administratívna pracovníčka, osem rokov som pracovala v nemocnici v kuchyni a potom som pôsobila 10 rokov v Rakúsku ako opatrovateľka. Navštevujem folklórny súbor Kečera, takže pravidelne chodievam v kroji a rada si ho oblečiem pri každej vhodnej príležitosti. Intenzívne chodievame s kamarátkami na túry.

Mária Ščensná, finalistka, Vyšné Ružbachy:

- Mala som obrovskú trému, myslela som si, že niečo odkukám, ale dali ma vystupovať ako prvú, a teda, akoby hodili do vody a plávaj. Bolo to ale také príjemné odpútanie sa od všednosti a nijako špeciálne som sa nepripravovala. Mám jednu dcéru, vnučku a vnuka a najradšej sa zaoberám výšivkami. Nedávno som prešla aj na háčkovanie malých tašiek, šijem na šijacom stroji, z každého rožka troška, ako sa hovorí.


Jana Blašková, foto: ĽMS

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 41 (2. november 2022)


bottom of page