top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Partnerstvo Starej Ľubovne s ukrajinskou Svaljavou obnovila vojna

Updated: Apr 7, 2022

Hoci ukrajinská Svaljava je na zozname partnerských miest Starej Ľubovne, na dlhé roky bola spolupráca prerušená. Kontakty medzi samosprávami obnovilo až nedávne prepuknutie vojny u našich východných susedov. Do takmer 17-tisícového mesta na Zakarpatí teraz putovala humanitárna pomoc, ruky si podali najvyšší predstavitelia oboch miest.

Zo Starej Ľubovne putovali na Ukrajinu dve veľké dodávky pomoci – zelenina a ovocie, trvalé potraviny, drogéria, spacáky či karimatky. „Zakúpili sme napríklad aj dva generátory na výrobu elektriny, ktoré Svaljava zužitkuje pre potreby nemocnice a iných zariadení. Všetku pomoc využijú, v meste majú okolo 2 600 ľudí, ktorí sa k nim presunuli z východnej časti Ukrajiny, kde ich ohrozuje vojna,“ povedal staroľubovniansky prednosta Aleš Solár.

Vedenie Svaljavy potvrdilo, že pomoc zo Starej Ľubovne pôjde pre potreby ukrajinských utečencov. „Veľmi pekne ďakujeme za podporu. Je veľmi dôležité, keď je o koho sa v ťažkej vojnovej dobe oprieť. Svaljavská komunita si to mimoriadne váži,“ povedala Miroslava Skrypinecová, ktorá stojí na čele mesta a je veľmi aktívna aj na sociálnych sieťach.




Čo žiadalo naše partnerské mesto?

Partnerstvo medzi Starou Ľubovňou a Svaljavou sa takpovediac obnovilo iba prednedávnom. „Kontaktovali sme pani primátorku, ktorá nám požiadala o pomoc. Nežiadala peniaze, materiálnu pomoc, aj keď mesto čelí masívnemu náporu utečencov. Požiadala o základné potraviny, ktoré sme zabezpečili. Nerobili sme zbierku, ale sme ich nakúpili a aj zabezpečili cez jednu spoločnosť, ktorej patrí vďaka,“ vyjadril sa k aktuálnej pomoci primátor Ľuboš Tomko. Ako pripomenul, v meste Stará Ľubovňa je približne 20 - 30 rodín z Ukrajiny, ktoré našli útočisko, či už u známych alebo neznámych ľudí. Nedávno dokonca do Starej Ľubovne prišla s mamičkami s 8-mesačnými trojčatami, ktorá mala byť umiestnená v okrese. „Nakoniec si vybrala iné miesto na ubytovanie, ale začíname dostávať aj dopyty po pracovných miestach,“ pripomenul primátor i to, že mesto chce pomôcť našim východným susedom s prácou, možno aj v rámci pracovných miest v spoločnosti Ekos či cez sociálny podnik VPS.


Primátor: Ľudia utekajú s dvoma igelitkami

Mesto Stará Ľubovňa sa musí pripraviť aj na možnosť prijať do mestských škôl deti z Ukrajiny. Aj keď podľa ostatných informácií nápor utečencov na hraniciach ustáva a Slovensko sa neukazuje prioritne ako konečná destinácia pre rodiny utekajúce pred vojnou, podľa slov primátora, mesto chce byť čo najviac nápomocné. „Negatívne vnímam vlnu kritiky, aby sme sa venovali ľudom zo Slovenska, že sa nemáme starať o ľudí z Ukrajiny. To považujem za mimoriadne neľudské a treba to hneď na začiatku a razantne odsúdiť,“ podotkol Ľuboš Tomko. Ako dopovedal, nie cez mesto, ale cez rôzne občianske združenia sa tu hlavne organizovali rôzne potravinové zbierky. „Toto je aj skúška nás, ľudí, spoločenstva, komunity ako teda obstojíme v tejto ťažkej životnej situácii, ktorú prežívajú títo ľudia, lebo naozaj tu prichádzajú s ničím, niekedy s dvomi igelitkami, stratili celý svoj doterajší život... My musíme zachovať minimálnu mieru ľudskosti a solidarity,“ zdôraznil primátor mesta Stará Ľubovňa.



Svaljava
Okresné, asi 17-tisícové mesto ležiace v Zakarpatskej oblasti. Nachádza sa asi 30 kilometrov severovýchodne od Užhorodu (117-tis. obyvateľov) a asi 25 kilometrov od Mukačeva (90-tis. obyvateľov). Popri Nemcoch a Maďaroch v ňom žijú aj Rusíni a Slováci. 
V rokoch 1944 a 1945 v meste fungoval takzvaný Sovietsky sústreďovací tábor, v ktorom zomrelo vyše 10-tisíc ľudí. Ich neoznačený hrob sa nachádza na okraji mesta. 
Mesto Stará Ľubovňa podpísalo so Svaljavou Zmluvu o partnerskej spolupráci 2. októbra 1998.                                          (zdroj: Mesto SL)


foto: ukrainaincognita.com, fb/Ľ.T., fb/smr

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 12 (30. marec 2022)

bottom of page