top of page
  • Peter Rindoš

VIDEO Rozlúčka s legendárnym Metlom. Tomáš Reľovský odišiel do futbalového neba

Či sa vyhrávalo, alebo aj prehrávalo, jeho miesto bolo na futbalovom štadióne. Už na ňom viac nebude. Tomáš Reľovský, legenda staroľubovnianskeho futbalu, nás navždy opustil 21. marca vo veku 71 rokov. Metla.


V Starej Ľubovni bol ikonou, klenotom a desaťročia aj prirodzenou tvárou futbalového diania. Predurčoval ho k tomu jeho silný charakter a najmä ľudskosť. Futbal miloval.

Uchovával spomienky

Pod prezývkou Metla poznali bývalého skvelého stopéra a neskôr aj vynikajúceho trénera všetci z futbalovej obce. Prischla mu pre jeho nekompromisný herný štýl. Nekompromisnosť z trávnika zamieňal v bežnom živote za obyčajnú ľudskosť. V živote sa na nič nehral, okoliu vždy preukazoval jedinečný charakter. Často myslel na iných. Keď sme si z času na čas zatelefonovali, hovoril o bývalých spoluhráčoch, svojej generácii, o ich záslužnosti. S humorom sebe vlastným. A s citom. Chcel, aby sa o nich v novinách písalo, spomínalo. Dokázal podávať zaujímavé tipy.

Bol aj archivárom. V hlave nosil všetky výsledky, spomienky, zážitky. Jeho staré športové fotoalbumy doma udržiaval a chránil, ako sa na takéto cennosti patrí. Debaty s Metlom o futbale nikdy nemali konca...


Jedinečný fanúšik

Tomáš Reľovský začal svojho času s veľkým futbalom pri odchode do Bardejova, do druhej najvyššej súťaže v Československu. Hrával aj s mnohými reprezentantmi, neskôr ho futbal pritiahol prirodzene späť domov. V miestnom klube odviedol obrovské hráčske i trénerské služby. Ako jeden z mála ostal aj verným fanúšikom. Nevynechával domáce zápasy, hoci sa tím nachádzal v súťažných suterénoch. Vždy tvrdil, že oddaný fanúšik praje, aj keď sa klubu nedarí. Na staroľubovnianskom štadióne ste ho stretli nenápadného, v ústraní. „Nechodím na tribúnu, tam sú všetci tréneri a najhoršie je, že všetkých ich človek pozná,“ hovorieval veľavravne.

Česť jeho pamiatke!

foto: autor, archív

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 12, 27. marca 2024)

bottom of page