top of page
  • Peter Rindoš

VIDEO Developer žiada Starú Ľubovňu o pozemky. Pribudne ďalšie nákupné centrum?

Updated: Jun 22, 2021

V Starej Ľubovni zrejme plánuje investor vybudovať nové nákupné centrum. Vyrásť by malo cez cestu oproti Lidlu. Či sa tak skutočne stane, ale zostáva otázne. Niektoré z kariet má totiž v rukách mesto, od ktorého žiada záujemca odkúpenie strategických pozemkov s rozlohou tisícpäťsto metrov štvorcových. Na ostatnom rokovaní poslanci predaj neschválili.

Aj keď zámer výstavby nového obchodného centra nie je v oficiálnych dokumentoch špecifikovaný, investor ho podľa všetkého plánuje. Oslovili sme preto jeho zástupcu z RA Property, aby svoj zámer konkretizoval. Jeho zástupca sa síce s nami o celej veci rozprával, svoje stanovisko sa ale rozhodol neuvádzať.

Nové nákupné centrum plánuje záujemca podľa všetkého vybudovať na ploche neďaleko Kauflandu. Vedľa neho sa už nachádza Vendo park. „Treba si na rovinu povedať či ďalšie nákupné centrum v tejto lokalite chceme, ja osobne ho tam nechcem. Vznikli by ďalšie zastavané plochy, pribudli by ďalšie autá a v neposlednom rade by to znamenalo otepľovanie mikroklímy. Využitie lokality vidím iným spôsobom,“ povedal počas rokovania aprílového zastupiteľstva poslanec Filip Lampart.



Primátor: Potrebujeme poznať riešenie dopravnej situácie

Ako potvrdili na radnici v Starej Ľubovni, záujemca už v lokalite vlastní niekoľko susediacich parciel. K uskutočneniu svojho zámeru tak zrejme potrebuje pripojiť ďalšie plochy, v žiadosti uvádzal výmeru 1 523 metrov štvorcových. Ich predaj mu neschválili poslanci, ktorým to neodporučila majetková komisia pri mestskom zastupiteľstve.

Primátor Ľuboš Tomko potvrdil, že medzi mestom a žiadateľom o pozemky prebehlo viacero rokovaní. Zároveň dodal, že zamietnutie zo strany mesta neznamená definitívu. „Potrebujeme poznať riešenie dopravnej situácie. Vieme, že terajšia kruhová križovatka pri Kauflande je zrejme najzložitejším uzlom v meste a možno aj okrese. Ak by pribudlo ďalšie dopravné napojenie, potrebujeme vylúčiť, aby terajší kruhový objazd nebol ešte viac upchatý. K tomu budeme potrebovať stanoviská odborníkov a polície,“ poznamenal. Ako dodal, v meste by malo už tento rok dôjsť k zmene usporiadania cestnej siete, čo súvisí práve s dotknutou lokalitou. „Cestu tretej triedy od kruhovej križovatky v smere do centra spravuje Prešovský samosprávny kraj. Ešte tento rok by sa mala stať mestskou komunikáciou.“


Investor sa zaujíma o vyznačené parcely, jedna z nich sa nachádza oproti výjazdu z Lidlu.


Žiadateľ chcel vystúpiť pred poslancami

Žiadateľ o pozemky a možný investor chcel svoju žiadosť a zámery priblížiť priamo pred poslancami. Keďže zastupiteľstvo prebiehalo ešte v čase prísnych opatrení proti pandémii covid-19, rokovania sa nemohol zúčastniť. „Priznám sa, že pán, ktorý žiadosť predkladal, mi volal, chcel vystúpiť. Myslím, že v budúcnosti by bolo dobré ho vypočuť. Treba zvážiť dopravné riešenie, ktoré ponúka. Možno by to odbremenilo hlavný kruhový objazd a zlepšil by sa aj výjazd od Lidlu, ale na to sú experti. Bol by som však rád, keby sme to v budúcnosti posudzovali na stavebnej komisii a v mestskom zastupiteľstve,“ povedal mestský poslanec Rudolf Žiak. „Chápem investora, že už vynaložil nemalé finančné prostriedky na výkup parciel, ktoré vlastní. K dotknutým pozemkom má však vlastnícke právo mesto, preto si ho má aj plné právo uplatňovať,“ dodal F. Lampart.

Ako sa situácia v budúcnosti vyvinie, budeme sledovať.



ANKETA

Privítali by ste nové obchodné centrum?

Matúš: - Myslím, že je tu dosť obchodov, ale ľudí je stále viac a viac, tak možno aj áno.

Veronika: - Nie, je tu toho dosť, máme blízko väčšie mestá Prešov alebo Poprad, kde je nákupných centier dosť. Tiež si myslím, že počas korony ľudia začali nakupovať prevažne online.

Maroš: - Bol by som rád, keby niečo nové pribudlo, aj keď asi tu bude ešte väčšie množstvo áut. Privítal by som obchody so športovým sortimentom.

Katarína: - Mne sa skôr páči tak, ako to je. Myslím, že prevádzky, ktoré tu sú, postačujú, pretože Ľubovňa nie je až také veľké mesto.

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 23 (16. jún 2021)


bottom of page