top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Prestavba na sídlisku za takmer 600-tisíc eur ukončená

Updated: Sep 16, 2022

Vnútroblokové priestory na sídlisku Západ v Starej Ľubovni zdobia nové ihriská i fontána. Obnova stála vyše 581-tisíc eur.


Zámerom projektu bolo obnoviť a zatraktívniť priestor medzi panelákmi na najväčšom sídlisku v meste. „Počas prác boli najprv vybúrané všetky betónové plochy pôvodných kontajnerovísk, pieskovísk či niektorých ihrísk, a následne sa postupne vybudovali objekty, ako fitnes zóna, značenie basketbalového ihriska, nové multifunkčné ihrisko, detské dopravné ihrisko, obnova hokejbalového ihriska s bránkami, mantinelmi a ochrannými sieťami, ihrisko pre dva až päťročné deti, ihrisko pre päť až 12-ročné deti, výbeh pre psy, rampa pre imobilných, nový prístrešok pre kontajnery, spoločenská zóna, modrá infraštruktúra so zázemím – známa ako „fontána pri Družbe“ deťmi veľmi obľúbená,“ zhrnul Jozef Majerniček z oddelenia výstavby na mestskom úrade.


Pribudlo aj množstvo stromov

Súčasťou investície bolo aj dobudovanie či vynovenie infraštruktúry, keďže na mieste pribudlo asi 2 500 metrov štvorcových asfaltu, množstvo betónových a plastových obrubníkov v záhonoch či chodníkoch. Za takzvaným čínskym múrom boli obnovené schodiská, vybudovali sa napríklad aj zemné nádrže s odvodnením. „Osadil sa i nový mobiliár, to jest 29 kusov lavičiek, 9 kusov smetných košov a 5 kusov informačných tabúľ. Následne prebehla celoplošná obnova trávnika, výsadba 87 kusov nových stromov, 60 kusov kosodrevín, 240 kusov kríkov a menších stromčekov a približne sedemsto kusov trvaliek v siedmich záhonoch,“ doplnil J. Majerniček, podľa ktorého mesto žiada verejnosť, aby sa vo vynovenom priestore ľudia správali zodpovedne a neničili ho.

Pomyselný základný kameň stavby bol poklepaný koncom apríla 2021. Stavenisko vtedy prevzala firma Dopravné staviteľstvo Bardejov. Celkový rozpočet bol pôvodne naplánovaný na vyše 551-tisíc eur, neskôr sa cena navýšila na 581-tisíc eur. Poskytovateľom prostriedkov bolo ministerstvo investícií a regionálneho rozvoja, samospráva prispela piatimi percentami.


bla, rin, foto: ĽMS

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 34 (14. september 2022)



bottom of page