top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Dedkovia regiónu Starej Ľubovne ukázali zručnosti, talent i výrečnosť

Updated: May 6, 2022

Po niekoľkoročných prehliadkach o Naj babičku okresu či regiónu dostala šancu aj mužská časť seniorov. A rovnako nesklamala, muži, ako sa hovorí v rokoch, ukázali, že stále majú čo predviesť, majú bohaté životné skúsenosti a hlavne svoj kumšt, tradície i záujmy, ktoré odovzdávajú ďalším generáciám.


Ľubovnianske osvetové stredisko v spolupráci s Mestom Stará Ľubovňa a Okresnou organizáciou Jednoty dôchodcov Slovenska zorganizovali v rámci projektu UZOL-KULTÚRY Stará Ľubovňa, ktorý z verejných zdrojov podporil fond na podporu umenia, nultý ročník multikultúrneho podujatia DEDKO REGIÓNU STARÁ ĽUBOVŇA. Sála kultúrneho domu v Starej Ľubovni bola zaplnená rozžiarenými tvárami publika, ktoré prišlo podporiť aktívnych seniorov, dedkov z mesta Stará Ľubovňa a obcí okresu.



Ukázali, že žijú aktívnym životom

Starí otcovia z obcí Hniezdne, Jakubany, Kamienka, Litmanová, Plaveč a Stará Ľubovňa, ktorí prišli pripomenúť čaro kultúrneho dedičstva v podobe tradičných ľudových remesiel, sa predstavili porote a publiku v troch disciplínach. Prvou z nich, pod názvom Remeslo má zlaté dno, bola prezentácia ľudového remesla. Veľmi komunikatívne zdatní seniori oživili na pódiu tradičné remeslá ako kosenie, drotárstvo, folklór, výrobu rukavíc či výrobu rôznych drevených výrobkov. Druhá disciplína Načieram do minulosti, preverila rečnícke schopnosti hlavných aktérov programu. A v poslednej disciplíne Ukáž, čo vieš, predstavili svoje celoživotné vedomosti a zručnosti spolu aj s názornou ukážkou.




Víťazmi sa stali všetci

Hľadisko očami hltalo kreativitu a obratnosť deduškov, a porota žasla koľko múdrosti, sily a šikovnosti sa skrýva v našich senioroch. „Dedičstvo a šikovnosť otcov, zachovaj nám Pane,“ vyjadril poklonu dedkom Dalibor Mikulík, porotca súťaže. Tí sa totiž predviedli ako speváci, tanečníci či športovo zdatní nadšenci a program obohatili aj hrou na akordeón, mandolínu či ústnu harmoniku. „Ďakujem vám pekne, že nesedíte len doma, že nečakáte len na tú svoju babku, kedy vám navarí, ale že sa všetci venujete niečomu zmysluplnému. Je krásne, že stále žijete aktívnym životom seniorov,“ dodala Eva Arvayová, porotkyňa súťaže.



Víťazom sa napokon stal každý súťažiaci, ktorý nabral odvahu odprezentovať svoje znalosti, vedomosti a zručnosti pred plnou sálou kultúrneho domu. Súčasťou podujatia boli aj vystúpenia folklórnych kolektívov či jednotlivcov, detí základných a umeleckých škôl, a o vynikajúci folklórny zážitok sa postarali aj Šambrinci zo Šambrona a folklórny súbor Magura z Kežmarku.


Aj literárna súťaž vnukov

Na podujatí bola vyhodnotená aj literárna súťaž Dedko rozprávaj, v ktorej šlo o najlepšie napísaný skutočný príbeh zo života starých otcov a bola určená pre žiakov základných a umeleckých škôl a osemročných gymnázií. „Zúčastnilo sa jej 17 žiakov a práce boli vysoko kvalitné a príbehy boli naozaj veľmi pútavé. Rozhodovanie pre nás nebolo vôbec ľahké, určite budeme rozmýšľať aj nad ďalším ročníkom tejto súťaže,“ dodala po vyhlásení výsledkov literárnej súťaže jedna z porotkýň Katarína Ščigulinská. Ako dodala, aj vďaka týmto mladým ľuďom sa tak podarilo zachytiť a zaznamenať pekné a často i srdcervúce príbehy našich starých otcov.


Ocenená bola aj mladá generácia za príspevky o dedkoch.


ANKETA: Rôzne záujmy i láska k vnúčatám


Štefan Zima,

Stará Ľubovňa:


- Momentálne učím na základnej umeleckej škole, celý život som sa zaujímal o kultúru, hudbu a folklór a zapájal som sa do rôznych akcií z tejto oblasti. Dovolil som si na predstavenie zavolať aj svoje vnučky, ktoré svojim moderným tancom a ľudovým spevom chceli ukázať, že aj mladí dnes vedia žiť hudbou, tancom a spevom.

Mám šesť vnúčat a majú predpoklady, aby mohli hrať a spievať a snažím sa ich k tomu viesť, ale určite nie nasilu. Najväčšiu radosť mám z dobrého nažívania rodinného kruhu a veľkým potešením sú pre mňa moje vnúčatá.



Štefan Vasiľ,

Jakubany:



- V Jakubanoch máme súbor, takže za folklórom mám kde stále ísť. Mám 77 rokov a teším sa, že mi zdravie slúži a dúfam, že ešte dlho bude, lebo keď prídem do súboru až ožívam.

Mám sedem vnúčat a taktiež ich vediem k folklóru a ponuku do tejto súťaže som bez rozmýšľania a veľmi rád prijal a som veľmi spokojný, bolo to nádherné.






Andrej Hlinka,

Hniezdne:


- Venujem sa viacerým veciam, ale najviac a najradšej športu. Som tréner, rozhodca. Na túto súťaž som sa pripravoval tri dni a spravil som si ťahák, aby som rozprával len to, čo som chcel.

Mám päť vnúčat a snažím sa ich viesť k športu, niektoré lyžujú, iné cvičia, začali posilňovať. V živote som asi nemal prehnané nároky, lebo viac-menej sa mi všetko splnilo a už sa len teším na to, že ak budú vnúčatá chcieť, rád ich k svojmu záujmu povediem.



Jana Blašková, foto: Michal Petrilák

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 17 (4. máj 2022)

bottom of page