top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Predstavila sa vyše stovka harmonikárov. Zaznamenaný je ďalší staroľubovniansky rekord!

Updated: Jul 12, 2022

Veľkolepé podujatie plné hudby, spevu, ale i silných emócií zažilo Námestie gen. Štefánika v Starej Ľubovni pri druhom ľubovnianskom pokuse o rekord s názvom Keď zaznie 100 harmoník a vďaka bohatej účasti akordeonistov druhý staroľubovniansky rekord naozaj padol!

Potešení boli nielen organizátori, ktorých dojalo, koľko účastníkov prišlo podporiť tento rekord, ale i všetci účinkujúci a zúčastnení, milovníci akordeónovej hry, ktorí si vychutnávali krásne slnečné hudobné popoludnie.


Vyše 130 akordeonistov

Uskutočnené podujatie bolo súčasťou projektu Uzla kultúry, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. „Keď sme koncipovali program Mesta kultúry, nemohli sme opomenúť akordeón, pretože akordeonisti robia veľmi dobré meno Starej Ľubovni nielen doma, ale aj v zahraničí, a preto sme sa rozhodli dať im priestor, aby sa prezentovali,“ uviedla Eva Kollárová, vedúca odd. kultúry v meste.

Základ registrovaných účastníkov tvorili najmä členovia domáceho akordeónového orchestra Veselé Harmoniky pod vedením Márie Budzákovej, súčasní, ale aj bývalí žiaci akordeónových tried ZUŠ Jána Melkoviča a zapojili sa aj žiaci cirkevnej ZUŠ. Prizvaní boli aj akordeonisti z celého okresu a veľkým prekvapením pre organizátorov bolo, že na internetovú výzvu zareagovali aj ľudia zo širokého okolia, členovia folklórnych súborov, hudobníci z Kežmarku, Ľubice, Lipian a Sabinova a mnoho ďalších jednotlivcov i rodín z okolitých obcí.



Emócie i obdiv

„Oficiálne sme zaregistrovali 123 akordeonistov, ale ako sa rekord napĺňal, prišli ešte ďalší, takže určite ich bolo do 135,“ s potešením dodala Eva Kollárová. Atmosféru osviežili svojím umením pred samotným pokusom o rekord aj hostia, akordeónové zoskupenia zo ZUŠ z Popradu a z poľských Gorlíc. Všetci boli zvedaví hlavne na výnimočné vystúpenie, a to rozhodne nesklamalo. Parkom sa ozývala známa pieseň Slovensko naše v podaní Zdenka Vislockého s kulisou vyše stovky harmoník.

„Som veľmi dojatá, keď som počula to neskutočné množstvo akordeonistov, ako oslavujú Slovensko, bolo to neopísateľné, aj som si zaspievala, aj mi slzy vyhŕkli, ale hudba je o emóciách a toto bolo naozaj dokopy všetko krásne,“ opísala svoje pocity Mária Budzáková ml., ktorá premiérovo moderovala podujatie.

O tom, že atmosféra bola naozaj neskutočná, sa zmienil aj pedagóg a spevák Zdenko Vislocký: „Atmosféra a nálada bola veľmi dobrá, toľko ľudí na jednom mieste s jedným úmyslom - zaspievať si, zahrať a zabaviť sa, to je jedna parádna vec. Naše Harmoniky hrali výborne, takisto posila z Poľska, z Popradu, všetko výnimoční umelci. Bola to paráda!“

Výkon vyše 100-členného zoskupenia, ktorý sa dal dokopy iba pre toto jedinečné vystúpenie, ocenilo hlavne publikum a vyžiadalo si repete.

Každý zaregistrovaný akordeonista si odniesol z podujatia odznak, ktorý mu bude rekord pripomínať a CD s hudobnými nahrávkami Veselých harmoník.


Prinášame aj pár fotografií z nácviku akordeonistov ZUŠ Jána Melkoviča.





Jana Blašková, foto: Edvin Fazekaš

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 26 (6. júl 2022)



bottom of page