top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Po stopách dávneho príbehu: Pri záchrane zasiahli statoční ľudia i vyššia moc

Príbeh sa odohral počas druhej svetovej vojny.


Opustená osada Skalná medzi Hraničným a Mníškom nad Popradom je obľúbeným miestom turistov v lete aj v zime. Dnes tu zostalo už len niekoľko dreveníc, ktoré pripomínajú, že aj na tomto odľahlom mieste kedysi žili ľudia. Toto charizmatické miesto ticha s krásnymi výhľadmi oslovuje aj svojou minulosťou a príbehom, ktorý sa tu odohral počas druhej svetovej vojny v roku 1944. Podľa vetra, ktorý zachránil usadlosť, bolo pomenované podujatie Trek pre vertikálu východného vetra.

Po stopách dávneho príbehu sa tak 10. septembra vybrali potomkovia rodiny Imrichových. Trasa túry mapovala miesta, kde táto židovská rodina žila, pracovala a našla pomoc miestnych rodín. „Som rád, že prišlo veľké množstvo ľudí a tiež sa teším tomu, že Ľubovnianske múzeum túto akciu podporuje,“ povedal František Bondra.

Pripomenuli odvahU miestnych

Prvé zastavenie bolo v Malom Lipníku pri dome, kde bývala rodina Honig so svojimi deviatimi deťmi a prevádzkovala tu obchod a pohostinstvo. Ďalšie pri usadlosti vtedajšieho starostu obce Jozefa Šestáka a pri fare, kde býval s rodinou Andrej Zima, vtedajší gréckokatolícky kňaz. Obaja odvážne pomáhali Honigovcom a prispeli k ich záchrane. Prítomná bola aj najmladšia dcéra J. Šestáka a vnuk A. Zimu. Zo sedla Doštená nad Sulínom sa pokračovalo pešo na Skalnú, cestou ktorou pravdepodobne chodili aj Honigovci. Na usadlosť i rodiny Imrichovcov ostali už len základy ich domu, pár brvien zo senníka, ale pribudla informačná tabuľa s fotografiami a textom.

Prišla tu aj početná rodina Imrichová a všetci si pripomenuli príbeh východného vetra priamo na pamätnom mieste. Ďalším zastavením bola píla Jána Brunovského v Mníšku nad Popradom, kde Honigovci pracovali. Bol to práve Ján Brunovský, ktorý pre nich vybavil výnimku a zachránil ich pred deportáciou. Keď však výnimky prestali platiť, rodina sa už musela ukryť. J. Brunovský prejavil odvahu aj po zatknutí Pavla Imricha a ďalších mužov zo Skalnej, keď na jeho príhovor boli prepustení na slobodu. Posledné zastavenie na tejto túre bolo v Hraničnom, pri bývalej krčme, kde gestapo po incidente na Skalnej brutálne väznilo Pavla Imricha a ďalších mužov.

Hlavným organizátorom akcie bol František Bondra s manželkou, vnuk Imrichovcov, ktorý pri nich na Skalnej prežil aj roky detstva.

Ľubomír Ogurčák, foto: autor, archív

bottom of page