top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Platy starostov? Väčšina ich priznala, našli sa aj výnimky

Komunálne voľby môžu pre viacerých starostov a primátorov znamenať odchod z pozície. Za mnohými zostane množstvo odvedenej práce, za inými sa môžu objaviť nedostatky. S koncom volebného obdobia sme samosprávy v Staroľubovnianskom okrese testovali a konfrontovali s otázkou o výške platu.


Na oficiálne elektronické adresy miest a obcí sme prostredníctvom zákona o slobodnom prístupe k informáciám rozoslali požiadavku o výške platu starostu, respektíve primátora dotknutej obce. Obce, ktoré sú v tomto prípade podľa zákona povinnými osobami, naložili s odpoveďou rôzne. „Nemám s tým žiadny problém, výšku platu máme zverejnenú aj na obecnej internetovej stránke,“ telefonovala nám jedna zo starostiek. Problém nemala ani ďalšia jej kolegyňa, poznamenala však, že prípadné zverejňovanie sumy pred voľbami by nebolo férové. S možnosťou, že zverejnenie starostovskej výplaty by mohlo narušiť pozíciu aktuálnych kandidátov, sme pochopiteľne rátali.


Vo veci sme oslovili aj organizáciu Transparency International Slovensko (TIS), ktorej poslaním je zvyšovať transparentnosť a zapájať ľudí do verejnej kontroly. „Toto je naozaj predovšetkým na vašom zvážení. Informácia o dodržiavaní infozákona je pre voliča určite relevantná,“ povedal Michal Piško, riaditeľ TIS.

Z celkovo 44 samospráv nám na našu žiadosť prostredníctvom infozákona odpovedalo 32 starostov alebo poverených zamestnancov obcí. Medzi nimi sa našli aj dve samosprávy, ktoré síce odpovedali, no na rozdiel od kolegov výšku platu do odpovede neuviedli s odôvodnením, že im nie je zrejmá povinná osoba. Viacerí sa snažili s nami vec vybaviť aj telefonicky. Údaje máme zaznamenané v redakcii.

Viac na tému sme sa pýtali ľudí v uliciach, sledujte preto vysielanie Ľubovnianskej televízie, v ktorej prinesieme výstupy.


Koľko zarobia starostovia v hrubom
Platy starostov a primátorov, ktorých si voliči zvolia 29. októbra, sa vypočítavajú násobkom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve za predchádzajúci rok (pozn.: v roku 2021, to bolo 1 211 eur) a príslušným koeficientom. Základný plat starostu môžu až do výšky 60 percent navýšiť aj poslanci, čo sa vo väčšine prípadov deje. 

3 199 eur maximálne a 1 999 eur minimálne v obci do 500 obyvateľov
3 548 eur maximálne a 2 217 eur minimálne v obci do 1 000 obyvateľov 
4 264 eur maximálne a 2 665 eur minimálne v obci do 3 000 obyvateľov 
4 671 eur maximálne a 2 919 eur minimálne v obci do 5 000 obyvateľov 
5 039 eur maximálne a 3 149 eur minimálne v obci do 10 000 obyvateľov 
5 445 eur maximálne a 3 403 eur minimálne v obci do 20 000 obyvateľov

Jana Blašková, Peter Rindoš, ilu. foto: ĽMS

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 39 (19. október 2022)

bottom of page