top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Piatková tlačenica na stanici! Študenti volajú po zmene

Updated: Mar 21, 2023

Koncom decembra vstúpil do platnosti nový grafikon vlakovej dopravy, hlavným iniciátorom zmien bolo Ministerstvo dopravy SR a dôvodom rušenia i menenia vlakových spojov - šetrenie. Zmeny v cestovnom poriadku však niektorým cestujúcim nevyhovujú. Problémové sú dni, kedy cestuje najviac študentov, teda v piatky a nedele.

Vlak o 16.00 h, ktorý v nedeľu bral študentov zo Starej Ľubovne priamo do Prešova, kompetentní zrušili. Prešovský samosprávny kraj v spolupráci s Integrovanou dopravou Slovenska (IDS) Východ však študentom zabezpečili na tento čas náhradu v podobe autobusového spojenia. Ozvali sa nám však tí, ktorým to nevyhovuje.


Cestovať musia dlhšie a drahšie

Ako nám opísal situáciu študent, autobus ako náhrada za vlak zachádza do obce Čirč pre 6-tich študentov z Orlova a 20 študentov z Čirča. Keďže tam má konečnú, je potrebné si zakúpiť do Prešova ďalší lístok. To sa mnohým študentom od Starej Ľubovne nepáči. Cestujú totiž dlhšie a za viac peňazí. „Na trase Stará Ľubovňa - Prešov - Košice ostalo v požadovanom čase aj naďalej priame autobusové spojenie. Študenti môžu v nedeľu využívať bez prestupu autobusové spoje s odchodom zo Starej Ľubovne o 16.05 h a 18.05 h alebo vlak s odchodom zo Starej Ľubovne o 17.05 h. Cestujúci zo Starej Ľubovne do Prešova tak majú k dispozícii spojenie pravidelne každú hodinu, pričom celková prepravná kapacita týchto troch spojov je v pomere k počtu cestujúcich dostačujúca.,“ uviedla v stanovisku Miroslava Baranová z oddelenia marketingu IDS Východ. Ako doplnila, „spoj so zachádzkou do obce Čirč cestujúcim zo Starej Ľubovne do Prešova neodporúčame používať - jeho účelom je najmä obsluha obcí Čirč a Orlov, resp. zabezpečenie prepravy študentov z týchto obcí do Prešova.“


Kraj nemá financie

Zmeny sa dotkli aj piatkových spojov. Vlak, ktorý prepravoval študentov do Starej Ľubovne z Košíc a Prešova o 15-tej hodine ministerstvo dopravy zrušilo. Ako nás informovali, v tomto čase cestovalo vlakom zhruba 240 študentov, ktorí opúšťali na víkend internáty a chceli sa dostať domov. Keďže vlak nepremáva, študenti si vyberajú v tomto čase alternatívu, a to autobus. Tu ale k posilneniu spojov nedošlo, a tak sa stáva, že dva autobusy, jeden s kapacitou 70 a druhý s 80-tkou miest, nezoberú každého. Ako upozorňujú študenti, na stanici je tlačenica, v autobusoch sa stojí. Situácia je pred víkendom kritická. „Prešovský kraj a IDS Východ vyvíjajú maximálne úsilie, aby bolo cestovanie verejnou dopravou v regióne atraktívne. Na situáciu s problémovou piatkovou dopravou z internátov pravidelne upozorňujeme Ministerstvo dopravy SR, pričom sme im navrhli aj technologický spôsob riešenia. Ministerstvo prisľúbilo, že bude hľadať možnosti, ako zabezpečiť piatkovú dopravu do Starej Ľubovne v adekvátnej kvalite. Vzhľadom na rozhodnutie Vlády SR výrazne znížiť financie pre krajské samosprávy od januára 2023, Prešovský samosprávny kraj v súčasnosti nemá finančné prostriedky na pridávanie ďalších autobusových spojení,“ doplnila Miroslava Baranová.

Alena Dudláková, foto: archív študentov


Problémové spoje riešia už aj samosprávy
Podnety od nespokojných cestujúcich sa hrnú. Dostávajú ich už aj starostovia. Občania sa sťažujú na zmeny vo vlakovej doprave. Problémy s nedostatočným množstvom vlakových súprav tu pritom v okrese máme už niekoľko rokov. „„Zrušené železničné spojenie do obce Čirč využívali najmä študenti, ktorým sa doprava značne skomplikovala. Som rád, že Prešovský samosprávny kraj zaviedol aspoň v nedeľu autobusové spojenie do našej obce. Spoločne s ďalšími starostami, Prešovským samosprávnym krajom a IDS Východ vyvíjame tlak na ministerstvo dopravy, aby čo najskôr došlo k zlepšeniu piatkovej a nedeľnej dochádzky pre študentov, ktorí by mohli v Plavči prestúpiť na spojenie z aj do Prešova, Košíc a Popradu,“ povedal starosta obce Čirč Michal Didik.

bottom of page