top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Ochranári natrafili počas sčítania vtáctva na nábojnice

Okolie troch najväčších riek v správe Pieninského národného parku - Dunajec, Poprad a Torysa v minulých dňoch mapovali ochranári. Dôvodom bolo sčítanie vtáctva.


Sčítanie prebieha v termíne od 6. do 21. januára. Na jednej z navštívených lokalít však ktosi zanechal po sebe neporiadok v podobe vystrelených nábojníc, na ktoré ochranári natrafili.

Tie pravdepodobne použili na lov kormoránov veľkých. Je totiž známe, že kormorány dokážu decimovať úsilie rybárov a skonzumovať obrovské množstvo rýb.


POTEŠILI VTÁČIE DRUHY

Do mapovania sa zapojili aj členovia Klubu priateľov Pienap-u. Okrem bežných druhov vodného vtáctva ich doteraz potešil výskyt beluše veľkej (volavky bielej), no pozorovať mohli aj orliaka morského či orla skalného. Na pozorovaných úsekoch zaznamenávajú aj iné druhy operencov, ako sú ďatle, sýkorky, oriešky, brhlíky...

V úvode akcie mapovali aj potoky Spišskej Magury a Levočských vrchov. V spolupráci s dobrovoľníkmi so SOS/BirdLife Slovensko, pod vedením regionálneho koordinátora sčítania Mateja Repela vyšli do terénu aj počas víkendu.


50-TKA NÁBOJNÍC NA BREHU RIEKY POPRAD

Ochranárov však nemilo prekvapil neporiadok na jednom z miest, ktoré navštívili. Na kope boli totiž nahádzané nábojnice. Bolo ich tam takmer 50 kusov. Na fotografii to zachytil riaditeľ Pienap-u Vladimír Kĺč, ktorý situáciu okomentoval takto: „Zvyšky po milovníkovi prírody. Pozbierané nábojnice, ktoré lovec kormoránov nechal po brehu rieky Poprad, blízko nocoviska kormoránov medzi obcou Chmeľnica a mestom Stará Ľubovňa. Lovec pravdepodobne nemal so sebou osobného otroka, ktorý by po ňom pozbieral tento bordel. Alebo mal v bruchu či v krížoch také bolesti, ktoré by mu nedovoľovali zohnúť sa,“ s iróniou, no zároveň zármutkom dodal šéf ochranárov.


AKO JE TO S LOVOM KORMORÁNOV?

Kým kedysi museli rybári žiadať o povolenie na odstrel, v súčasnosti je udelená výnimka na plašenie a odstrel kormorána veľkého. Táto výnimka platí od začiatku októbra do konca februára, no dodržiavať musia aj isté podmienky, ktoré sú im dané, napríklad loviť nemôžu kormorána, ktorý stojí s kŕdľom na brehu rieky, či pláva na vode. Ministerstvo životného prostredia udelilo Slovenskému rybárskemu zväzu túto výnimku v roku 2022 a platiť by mala päť rokov. Rybári môžu ročne odloviť najviac 900 kormoránov.

Iba dodáme, že výsledky tohtoročného sčítavania budú známe na konci januára. Kompletné údaje o výsledkoch aj z nášho územia zverejnia ochranári na svojom webe.

Alena Dudláková, foto: PIENAP

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 2, 17. januára 2024)


bottom of page