top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Novú predvianočnú pieseň predstavila Ivana Brillová

Speváčka a tiež televízna redaktorka Ivana Brillová prináša do domovov predvianočnú náladu. Pre poslucháčov a divákov tentoraz nahrala duchovnú pieseň Kto tam po dorozi. Nádherná a emotívna skladba v jej podaní vyšla do éteru presne 15. novembra, teda v deň, kedy sa u gréckokatolíkov začína duchovná príprava na Vianoce.


Nová skladba prenáša poslucháča do obdobia pred narodením malého Ježiška. U rímskokatolíkov je to Advent, u gréckokatolíkov zasa Filipovka. Toto obdobie pôstu začalo na deň po sviatku sv. apoštola Filipa.


Pieseň doteraz nikto nespracoval hudobne

Podobne, ako nám obdobie Vianoc charakterizujú koledy, aj Filipovka má svoju duchovnú pieseň, spomínanú Kto tam na dorozi. Tá je jedinou, ktorá je zapísaná v gréckokatolíckom cirkevnoslovanskom spevníku a interpretuje sa u veriacich východného obradu. „Keďže všetci poznáme vianočné koledy a vinše, rozhodla som sa naspievať menej známu, ale emotívnu pieseň Kto tam po dorozi a ukázať tak, že aj čakanie na vianočné sviatky má svoje čaro. Zistila som, že na Slovensku túto pieseň doposiaľ ešte nikto hudobne nespracoval a nepripravil k nej videoklip. A ja sa teším a je mi veľkou cťou, že môžem byť prvá,“ prezradila nám rodáčka zo Šarišského Jastrabia Ivana Brillová.




Klip natáčala v Šarišskom Jastrabí

Duchovné piesne východného obradu sa spievali bez hudobného sprievodu. Ivana Brillová sa rozhodla pre zmenu, aby dala piesni iný nádych. „Vyrastala som v cerkvi a moja prvá zaspievaná pieseň bola práve duchovná pieseň. Viem, že náboženské piesne sa u nás spievali bez hudby, preto som sa chcela tejto skladby ujať trochu inak a vytvoriť niečo nové, netradičné. Na hudobné spracovanie som oslovila Lenku Murínovú, stredoškolskú učiteľku na gymnáziu v Lipanoch a chrámovú organistku a zbormajsterku v kostole sv. Martina v Lipanoch, ktorá skomponovala krásny rozprávkový sprievod pre husle a cimbal,“ ozrejmila I. Brillová. Na husliach zahral Patrik Kanuščák, člen orchestra Štátnej filharmónie v Košiciach, cimbalu sa zhostila Andrea Gladišová, pedagogička z umeleckej školy v Starej Ľubovni a členka hudobnej skupiny Hvizdošovci. Zvuk a jeho úpravu zabezpečil Roman Šoltýs.


U finalistky súťaže Zem spieva si už zvykneme aj na to, že podobnú prezentáciu sprevádza aj vyhotovený videoklip. Spolu s muzikantmi ho natáčala v gréckokatolíckom chráme v tajomnej a sviatočnej atmosfére. „Domov náboženskej piesne je v chráme, preto som sa rozhodla zobrať divákov a priaznivcov do nášho Chrámu Zosnutia Presvätej Bohorodičky v Šarišskom Jastrabí, kde som ako malé dievčatko zaspievala svoje úplne prvé tóny,“ upresnila I. Brillová. Videoklip vznikal pod rúškom tmy za žiary sviečok.


Kto tam po dorozi
Folkloristka priznala, že pieseň, ktorú si tentoraz vybrala, spieval aj jej dedko, ostala jej tak vrytá hlboko v srdci. „Skladba je o tom, ako Panna Mária s Jozefom, očakávajúc narodenie svojho syna Ježiša, hľadajú miesto v Betleheme, kde by mohla Mária priviesť na svet Spasiteľa. V piesni sa spieva o tom, že márne prosili svojich blízkych, aby ich prijali do svojho domu. Aj napriek tomu, že sa Jozef a tehotná Mária triasli od zimy a chladu, neprijali ich. Ich srdcia boli príliš chladné. Rozhodli sa, že pôjdu až za mesto do jaskyne, kde nakoniec našli útočisko,“ priblížila Ivana Brillová. Ako je dobré známe, Mária porodí chlapčeka a nad jaskyňou zasvieti jasná hviezda.

Foto: archív I.B.

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskyh novinách č. 47 - 48 (15. december 2021)

bottom of page