top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Novinka v Starej Ľubovni: Lezecká stena aj pre budúcich olympionikov!

Po dvadsiatich rokoch snaženia sa v Starej Ľubovni podarilo otvoriť špeciálne športovisko. Ide o Wallhallu s lezeckou stenou.


V novozriadenej hale sa nachádza aj detský kútik. Posilňovať ruky a nohy tu môžu už najmenší škôlkari. Práve deti patria k tej skupine, ktorú lezenie nikdy neomrzí a navyše si športom zvyšujú sebadôveru.


Stodola v Kremnej

Daniela Šaka, predsedu Horolezeckého klubu Vabec už odmala lákali skaly. Lezecká stena bol jeho sen, ktorý sa mu splnil. „Dlhé roky som to tak chcel. Mali sme 10 rokov stodolu na Kremnej, kde sme si urobili svojpomocne stenu, ale nebolo to také ako tu,“ zaspomínal si ostrieľaný lezec. Svoje skúsenosti chce aj ako tréner odovzdať mladším generáciám. „Wallhalla je určená pre každého, kto má chuť vyskúšať si lezenie a spevniť svaly. Oslovila nás aj škôlka na Tatranskej ulici, od septembra by sme tu mali privítať tri triedy a venovať sa aj škôlkarom,“ doplnil športovec.


Hala zlákala už gymnazistov

Do novej haly si čas prišli krátiť aj študenti počas maturitného týždňa. „Som rád, keď majú nejaké nové aktivity. Môže to študentov osloviť, získavajú pohybový rozhľad, a keď si vyberajú športové vysoké školy, tak občas je zaradené lezenie,“ povedal učiteľ Juraj Fidermák. Aj študenti boli spokojní. „Rozhodne je to zaujímavý koncept a vyzerá to brutálne a aj tých obťažností je viac, je sa kde rozvíjať. Určite to má veľkú perspektívu aj tu v Ľubovni,“ nechal sa počuť študent Ján Lazorčák.


Možnosti na Levočskej ulici

Výstavbu Wallhally finančne podporilo Ministerstvo informatizácie a regionálneho rozvoja sumou 72-tisíc eur, 24-tisíc € boli vlastné zdroje OZ. Priestory na Levočskej ulici má združenie v prenájme. Trénovať tu môžu aj budúci vrcholoví športovci. Na šesť a pol metrovej stene, aj za pomoci istenia. „Kvalitu tých úchytov máme na to prispôsobenú. Dá sa chodiť na súťaže, robiť športové lezenia, ktoré sa aj v Tokiu prvýkrát predstavilo ako olympijský šport a dá sa tu pripravovať v kategórii bouldering,“ doplnil D. Šak.


Zorganizujú majstrovstvá SR

Podľa predsedu HK v meste je najlepšie začať tento šport robiť už od dvoch rokov. Aj preto majú v hale kútik, kde sa so stenou oboznamujú už maličké deti. Aj Danielov syn Matej začínal skoro a dnes je z neho majster Slovenska! „Pevne verím, že aj môj syn je inšpiráciou pre ďalšie deti, že sa dá vychovávať v Starej Ľubovni dobrých lezcov,“ navnadil športuchtivých D. Šak a pripomenul, že vo Wallhalle zorganizujú v auguste denný lezecký tábor pre deti a 7. októbra Majstrovstvá SR v boulderingu. A od budúceho školského roka majú v pláne otvoriť aj krúžky pre deti.

Alena Dudláková

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 21, 31. mája 2023)

bottom of page