top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO Nevšedná úprava areálu pred školou poslúži aj verejnosti

Po necelej trojmesačnej realizácii mobiliáru pred Základnou umeleckou školou J. Melkoviča v Starej Ľubovni, si už moderný oddychový priestor užívajú nielen žiaci školy, ale aj ich rodičia a dokonca aj verejnosť.

Po necelej trojmesačnej realizácii mobiliáru pred Základnou umeleckou školou J. Melkoviča v Starej Ľubovni, si už moderný oddychový priestor užívajú nielen žiaci školy, ale aj ich rodičia a dokonca aj verejnosť.


Novinka v meste

„Tým, že sa odstránilo oplotenie, vznikol, takpovediac. verejný priestor, ktorý slúži v takom širšom centre mesta. Je dobré, že sa školy aj takto otvárajú verejnosti,“ poznamenal primátor Ľuboš Tomko, ktorý ocenil nielen nevšedné lavičky zo sibírskeho smrekovca a ostatné prvky vrátane bezpečnostného kovového oplotenia s nádychom notovej osnovy, ale aj novinku v meste – mlátový povrch chodníkov, ktorý využívajú vyspelé krajiny pre jeho ekologické parametre. „Povrch je plne priepustný, takže dojem, že okolie stromov je zabetónované, je klamlivé,“ priblížil Jozef Majerníček z oddelenia výstavby MsÚ.

Nateraz je otázna údržba a je tu aj možnosť prerastania povrchu v budúcnosti, eliminácia otepľovania z betónových a asfaltových povrchov tu ale hrá dôležitú úlohu. Ako poznamenal primátor, ak sa technológia osvedčí, chce radnica túto novinku používať aj pri iných chodníkov.


Vznikol verejný minipark

Veľká premena exteriéru, ktorá nadväzovala na nedávnu obnovu fasády, na ktorú získala samospráva zdroje v rámci projektu, stála okolo 44-tisíc eur. „Ako zriaďovateľ sme v rámci kovid krízy neznižovali dotáciu ani materským školám ani ZUŠ-ke, kde štát trochu kompenzoval výpadky, a tak sa podarilo z vlastných zdrojov týchto škôl obnoviť si či už vybavenie, terasy alebo zrealizovať rôzne iné stavebno-technické úpravy,“ pripomenul primátor.

Mestská umelecká škola, ktorá bude vzdelávať vyše 630 žiakov v štyroch odboroch, sa zo záujmu okolia teší. „Projektant Patrik Kasperkevič nás milo prekvapil už pri samotnej budove, keď tonalitu farieb zaujímavo vyjadril v oknách a prekvapil aj nápadom realizácie exteriéru. Je to niečo nové, a aj keď všetky novinky ľudia neprijímajú pozitívne, zatiaľ máme len pozitívne ohlasy. Je to estetické, pekné a funkčné, otvoril sa priestor, ktorý sa v podstate stal takým miniparkom v tejto lokalite,“ spokojný je riaditeľ školy Ján Sivuľka, ktorý by ešte uvítal miesta na parkovanie pre zamestnancov. Tie sa rysujú v lokalite za budovou, kde radnica uvažuje aj s takouto možnosťou.


Foto: archív ZUŠ, ĽMS

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 36 (29. september 2021)


bottom of page