top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO Zo slovenskej farmy v Toporci: Tradície tu majú pevné miesto!

Updated: May 6, 2022

Chovanie kráv či oviec na dedinách je už raritou, vytratili sa generácie, ktoré dbali na to, aby na grunte ostali pokračovatelia. Príkladom toho, že sa predsa ešte nájdu ľudia so vzťahom k pôde a zvieratám, je rodinná farma v Toporci.

Obhospodarujú tu 210 ha pôdy, z toho ornej je 45 ha a chovajú 200 dojných oviec s jahňatami. Doja tu aj 11 kráv a k tomu treba prirátať 80-tku hovädzieho dobytka vo výkrme a 15 prasiat.


Ťažká doba zasiahla aj poľnohospodárov

Všetku starostlivosť o poľnohospodárstvo tu podriaďujú, ako sa hovorí, zdravému gazdovskému rozumu. „Človeka oklamete raz, zviera ani raz, pretože to, čo mu dáte, to vám vráti,“ podčiarkuje Rastislav Regec, konateľ spol. TIS, ktorá sa snaží zvieratám dávať to, čo vyprodukuje na farme.



S výnimkou dodatkov do kŕmnych zmesí, ako sú sójové výlisky či repkový extrahovaný šrot.

To, že pri práci na poľnohospodárstve už nič zásadné netreba vymýšľať, ak tak iba uľahčiť si robotu technikou, tu vidieť na každom kroku. „No verím, že bude mať stále kto obrábať naše polia a venovať sa aj tejto práci. Ľudia by mali začať vracať a používať gazdovský rozum, mnohí dnes už nemajú problém vyhodiť chlieb bez toho, aby sa zamysleli nad tým, že to musel niekto vyprodukovať, že to stálo nielen peniaze, ale aj veľkú fyzickú prácu,“ podotýka dušou poľnohospodár a jedným dychom dodáva, že rovnako ako na všetkých, dolieha ťažká doba aj na tento rezort. „Okolo 30 percent išla hore nafta, krmivá,... Napríklad pšenica stojí 300 eur za tonu a my nemôžeme v konečnom dôsledku zvýšiť naše výrobky pre zákazníkov do takej miery, aby sme neboli pre nich zaujímaví.“




R. Regec: Bez srdca sa táto práca nedá robiť

Aj preto sa tu snažia robiť všetko efektívne, v Toporci na farme by ste tak počet zamestnancov narátali na prstoch jednej ruky, okrem stabilného manželského páru z Ukrajiny a občasných sezónnych pracovníkov tu ruku ku každodennému dielu prikladá už druhá generácia Regecovcov a dorastá tretia. „Toto musíte robiť so srdcom, keď ste nahnevaný, tak aj to zviera bude nahnevané a nebude vás počúvať , keď budete pokojný, to zviera bude také isté,“ podotýka Rastislav Regec, ktorý sa spolu s vyše 80-ročným otcom spolu so stabilnými a sezónnymi zamestnancami angažuje v každej práci o zvieratá či na poli.


Nový bitúnok, chcú rozšíriť chov oviec

Na farme v Toporci chcú vždy zužitkovať všetko čo dorobia a vyprodukujú zvieratá. A plánov majú napriek ťažkej dobe veľa. Najnovšou novinkou je tu bitúnok, ktorý by chceli spustiť čoskoro a rozšíriť chcú aj aj chov. Chcú mať tiež 350 dojných oviec. „To, aby sme sa točili v programe – tri kotenia za dva roky,“ vysvetlí R. Regec. A dopovie tiež to, že chcú, aby kvalita napríklad syrov a mliečnych výrobkov, ktoré si kúpime aj v predajniach v Starej Ľubovni v OD Rozvoj a Družba, sama presviedčala o kvalite ich práce. A hlavne veria, že aj počasie a príroda budú k nim mať zhovievavosť. Na otázku, ako vidia poľnohospodári tento rok, tu majú len jednu odpoveď - Spýtajte sa nás v jeseni.


foto.: ĽMS

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č.16 (27. apríl 2022)



bottom of page