top of page
  • Peter Rindoš

VIDEO Na pódiu s olympionikmi i legendami. Kraj ocenil aj top športovcov zo Starej Ľubovne

Updated: Mar 29, 2023

Dostali sa na pódium medzi olympionikov či majstrov sveta! V menoslove najlepších športovcov Prešovského kraja za uplynulý rok sa umiestnili aj zástupcovia volejbalu v Starej Ľubovni a futsalista Tomáš Drahovský. Absolútnym víťazom ankety sa stal zápasník zo Sniny Tajmuraz Salakzanov.

Na slávnostný galavečer v prešovskom divadle boli prizvaní najlepší športovci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) za rok 2022. Nominácie vzišli z posudzovania komisie zloženej z novinárov i zástupcov PSK.


Prioritou volejbalistov mládež

Fanúšikov Starej Ľubovne mohlo tešiť, že až v dvoch kategóriách uspeli naši zástupcovia. Spomedzi množstva mládežníckych kolektívov boli na galavečer prizvané tri najúspešnejšie, prvé miesto tentoraz získal VKM Stará Ľubovňa. Klubu sa v minulej sezóne podarilo získať slovenský titul (U16) a dve národné striebra (U18 a U14) „Ocenenie si, samozrejme, vážime, je výsledkom dlhoročnej práce. Zarezonovalo to aj medzi kolegami, pochválili nás Prešovčania i niekdajší funkcionári Svidníka,“ poznamenal prezident klubu Pavol Gurega. Podľa neho v klube naďalej zostáva prioritou práca s mládežou. „Tú robíme dlhodobo systematicky a prichádzajú aj kvalitné výsledky. Mládeži sa chceme aj naďalej venovať, robiť mužský volejbal na najvyššej úrovni je momentálne komplikované, pretože chlapci odchádzajú na vysoké školy. Uvidíme, ako sa to bude vyvíjať v budúcnosti,“ doplnil.


Motivácia pre mladých

Radosť z prvenstva v konkurencii prešovskej mládežníckej hádzanej či úspešných atlétov z Vranova, ktorí napokon skončili medzi najlepšou trojicou, mal aj šéftréner mládeže vo VKM. Ten okrem prezidenta klubu prišiel na galavečer aj s troma zverencami - Adamom Nemergutom, Maximom Troščákom a Šimonom Reľovským. „Víťazstvo v ankete berieme s pokorou. Aspoň na chvíľu sme sa dostali na úroveň veľkých klubov a športovcov a budeme sa snažiť tam čím dlhšie zotrvať. Aj naša športová mládež môže vidieť, že z malého mesta sa drinou, sebadisciplínou a poctivou prácou dá dostať ďalej a ďalej. Mohli sedieť medzi účastníkmi olympijských hier a svetovou špičkou v iných športoch,“ povedal Marek Kseňák, ktorý nezabudol poďakovať vedeniu materského klubu. „Vytvára nám kvalitné podmienky, vďaka ktorým môžeme napredovať. Víťazstvo medzi kolektívmi mládeže je zároveň aj reklamou pre naše mesto,“ poznamenal.



Drahovský: Je to pocta

Špeciálnu cenu sa tento rok podarilo získať Tomášovi Drahovskému. Nedávno ocenený, už osemnásobný najlepší futsalista Slovenska dlhodobo pôsobí mimo kraja, no robí mu mimoriadne dobré meno nielen na národnej úrovni, ale aj v zahraničí. Na odporúčanie komisie sa ho za minulý rok rozhodol Cenou Predsedu PSK odmeniť prešovský župan Milan Majerský. „Je to pre mňa veľká pocta, že si na mňa takto spomenuli doma. Som veľmi vďačný za toto ocenenie, veľmi si ho vážim. Do nášho kraja, špeciálne do Starej Ľubovne sa vždy rád vraciam,“ povedal vo videu divákom v divadle, keďže sa pre športové povinnosti v španielskom pôsobisku Inter Movistar nemohol galavečera osobne zúčastniť. Zároveň zablahoželal k oceneniam aj ostatným kolegom - športovcom.


Viacero legiend i olympionikov

Počas slávnosti bola vyhlásená aj najlepšia desiatka športovcov bez poradia, z ktorej sa vynímal iba absolútny víťaz, minuloročný majster Európy a olympionik Tajmuraz Salakzanov. V zozname napríklad nechýbali ani hokejista Filip Mešár, hádzanár Oliver Rábek či lyžiar Adam Žampa.

Kraj premiérovo vytvoril aj Športovú sieň slávy, v ktorej uviedol na zoznam olympijských víťazov vo vodnom slalome bratrancov Škantárovcov zo Zamaguria, legendárneho hokejistu Igora Libu a prešovskú futbalovú legendu Ladislava Pavloviča in memoriam.

V internetovom hlasovaní, kde dlho viedli mládežníci z VKM Stará Ľubovňa, napokon uspel súčasný kanonier Tatrana Prešov, futbalista Jozef Dolný.

Peter Rindoš,

foto: ĽMS, archív PSK

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 11, 22. marca 2023)



bottom of page