top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Na mrazy dlho čakali. Na svahoch sa teraz tešia dobrým podmienkam

Počasie v závere uplynulého roka a v úvode nového neprialo podmienkam na lyžiarskych svahoch vo Vyšných Ružbachoch a v Litmanovej. Vleky napriek tomu fungovali.


Lyžovať v rezortoch by sa mohlo aspoň do konca marca, a to aj vďaka mrazom, na ktoré v oboch strediskách pri Starej Ľubovni tak dlho čakali.


VLEKY FUNGOVALI AJ POČAS SVIATKOV

V lyžiarskom stredisku SKI PARK Vyšné Ružbachy odštartovali sezónu 9. decembra. Lyžujú teda už mesiac, z čoho sa tešia, keďže predošlé sezóny im v spustení vlekov v úvode zimy nepriali. V Litmanová Resort spustili lyžovačku 16. decembra, no aj tu tvrdia, že tento rok je v porovnaní s predošlým lepší. „Naplno už fungujeme od 23. decembra. Momentálne máme spustené dva vleky, 400-metrový a detský s dĺžkou 200 metrov. Počas vianočných a silvestrovských prázdnin sme núdzu o lyžiarov nemali, a to aj napriek pár upršaných dní,“ povedal manažér Litmanová Resort Oliver Barinka.


AKCIE MAJÚ PRILÁKAŤ NÁVŠTEVNÍKOV DO STREDÍSK

Rovnako počas daždivých dní lyžovali aj vo Vyšných Ružbachoch, a to vďaka dobre pripravenému a zasneženému svahu z úvodu sezóny. Vianoce tu ukončili tradičnou Trojkráľovou akciou. „Prvý januárový víkend sme mali aj tradičnú súťaž o kráľa Kukury a pripravili sme aj súťaž pre deti. Pozvanie prijala skupina Ščamba a Gavaľere a atmosféru spríjemnil Dj Joy. Pripravujeme ešte karneval a určite aj súťaže pre deti,“ doplnila Katarína Žembová, prevádzkovateľka strediska SKI PARK Vyšné Ružbachy.

Akcie na svahu plánujú aj v Litmanovej. „Novinkou v stredisku je osvetlená detská zjazdovka. V posledných dňoch sme spustili mini relax zónu, ktorá je priamo v areáli strediska - lesná sauna s vírivkou, kde naši návštevníci po lyžovačke vedia zrelaxovať,“ nechal sa počuť O. Barinka, podľa ktorého v lete v Litmanovej neotáľali a vybudovali vonkajšie detské ihrisko a detský kútik v bufete. V polovici mesiaca január tu privítajú aj lyžiarske kurzy.


LYŽOVAČKA AŽ DO VEĽKEJ NOCI

V oboch rezortoch v našom regióne sa tešia z toho, že konečne prišlo aj k nám poriadne mrazivé počasie a aj vďaka tomu snežné delá môžu ísť naplno. „Môžeme dosnežiť najdlhšiu zjazdovku a, samozrejme, aj ostatné, ktoré sú k dispozícii pre lyžiarov už teraz. Sezónu by sme chceli potiahnuť čo najdlhšie, ak nám bude počasie a podmienky priať, tak by sme chceli lyžovať do Veľkej noci,“ nádejajú sa v stredisku vo Vyšných Ružbachoch.

Rovnako to vyzerá aj na svahoch v Litmanovej: „Začala pravá zima, opäť spúšťame zasnežovanie a spravíme všetko preto, aby sme čím skôr spustili našu najkrajšiu a najdlhšiu zjazdovku Fakľovku a tým prilákali lyžiarov zo širokého okolia,“ uzavrel Oliver Barinka s nádejou, že lyžovať tu budú aspoň do polovice marca.

Alena Dudláková

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 1, 10. januára 2024)


bottom of page