top of page
  • Peter Rindoš

VIDEO Mohli dosiahnuť viac? Pozícia futbalistov po jeseni je prísľubom

Do súťaže vleteli ako víchor. Hneď v premiére vyhrali v Lipanoch i doma proti Vranovu. Nováčik tretej futbalovej ligy Východ Stará Ľubovňa Redfox FC má za sebou úspešnú jeseň. Priebežné tretie miesto v tabuľke mu dáva dobrú pozíciu pri bilancovaní, ale najmä pri plánovaní budúcnosti.

Staroľubovňania pred začiatkom sezóny avizovali, že by sa radi pobili o víťazstvo v súťaži. Po 14 zápasoch im patrí tretie miesto s odstupom siedmich bodov na vedúci Stropkov. „Bola to ťažká prvá časť, pre nás zároveň prvá sezóna v tretej lige. Bol to dobrý začiatok v novej súťaži,“ zhodnotil v krátkosti ešte po poslednom zápase jesene tréner Staroľubovňanov Piotr Kapusta.

Doma to fungovalo, vonku nie

Hoci súperi nováčika nepodceňovali, po zaslúžených výhrach na začiatku sezóny naňho ešte viac zaostrili. Prvá lekcia na súperovej pôde prišla už v treťom kole od Sniny, kde náš zástupca podľahol 4:0. „Myslím si, že u súperov sme mohli získať viac, napríklad vo Svidníku (0:0) sme mali veľké množstvo šancí a hrali na jednu bránu. Mrzí aj zápas v Bardejove (prehra 4:2 – pozn. red.), kde sme viedli 2:0 a mohli rozhodnúť. Prehrať sme nemali ani v Námestove (2:0 – pozn. red.). Dá sa povedať, že niekedy nám chýbalo trochu šťastia. Bolo tu aj veľa situácií, o ktorých nechcem hovoriť, lebo to neboli futbalové veci. Musíme sa na to lepšie pripraviť mentálne, aby sme to neriešili a hovorili iba o futbale. Ak chceme byť v tabuľke čo najvyššie, v takýchto zápasoch musíme bodovať,“ poznamenal P. Kapusta.

Nie najlepšiu výsledkovú bilanciu u súperov sa domácim podarilo naprávať doma. Okrem bezgólovej remízy s vedúcim Stropkovom zaznamenali iba víťazstvá. Mimoriadne cenné 3:2 prišlo v samom závere zápasu proti druhej Rimavskej Sobote. Veľkú váhu mali aj tri body proti silným Košiciam (3:1). Redfox zvládli aj navonok ľahšie, no o to dôležitejšie zápasy proti Fiľakovu, Lučencu a v závere i Oravskému Veselému.

Súperi so statusom fariem

Osobitnou témou tretej ligy boli aj hráčske súpisky. Niektoré z tímov sú totiž farmami klubov fungujúcich vo vyšších súťažiach. Platí to aj v prípade vedúceho dua v súťaži, kde Stropkov je farmou Tatrana Prešov a Rimavská Sobota Ružomberku. „Je to určité špecifikum tejto ligy, ktoré naplno neukazuje potenciál jednotlivých tímov. Ťažko potom odhadnúť športovú úroveň súperov v niektorých zápasoch,“ podotkol poľský tréner Staroľubovňanov, ktorý sa na hráčskych postoch mohol spoľahnúť nielen na svojich krajanov, ale aj na ďalšie opory. Už tradične je najlepším strelcom Filip Serečin, ktorý s desiatimi gólmi vedie aj poradie kanonierov tretej ligy a najnovšie sa zmestil aj do najlepšej jedenástky jesene spomedzi všetkých účastníkov súťaže. Do nej bol podľa hlasovania trénerov s plným počtom 12 hlasov zaradený aj stopér Michal Peter Bučko. Svoje si odpracovali aj ostatní, vrátane realizačného tímu. „Viem, že nás čaká svedomitá práca v klube a hráčov ťažká príprava. Som si istý, že sa dobre pripravíme a v júni zakončíme sezónu k spokojnosti,“ povedal tréner, ktorý si chce dopodrobna naštudovať a naplánovať každý detail. Ako dodal, hráčsky tím sa stretne začiatkom januára, dohodnuté sú už aj prípravné zápasy.

foto: archív

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 44, 29. novembra 2023)


bottom of page