top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Mesto opravuje zasadačku. Hlasovať sa bude po novom

Nepohodlné sedenie a zima v miestnosti, kde sa stretávajú aj mestskí poslanci, by po ukončení prác mali byť minulosťou. Pribudnú zabudované kamery, vďaka ktorým sa zlepší a zrýchli online prenos.


Poslanci by privítali aj hlasovacie zaradenie, aké má už dnes väčšina okresných miest. Tie ale musí odklepnúť vedenie mesta, ktoré momentálne čaká na výhodné cenové ponuky od dodávateľov.

REKONŠTRUKCIA

ZA 50-TISÍC

Rekonštrukcia veľkej zasadačky bola v pláne už niekoľko rokov. „Ten stav bol naozaj už po životnosti, keďže miestnosť má viac ako 40 rokov. Tiež sme mali problémy s vykurovaním a aj samotné sedenie bolo v havarijnom stave,“ priblížil primátor Ľuboš Tomko, ktorý na zmodernizovanie priestorov využil služby sociálneho podniku mesta. Jeho zamestnanci počas zimy veľa práce nemajú, a tak sa rozhodli pustiť do nemalej investície. „Máme plánovaný rozpočet 50-tisíc eur z mestských zdrojov, nechceme túto sumu prekročiť, ešte prebiehajú prieskumy trhu na rôzne komponenty. V podstate zasadačka bude tak ako doteraz, ale zníži sa počet miest na 54,“ doplnil Ľ. Tomko. Pôvodne mala miestnosť okolo 70 miest na sedenie, no boli veľmi nekomfortné a neslúžili účelu. V miestnosti sa totiž nestretávajú len mestskí poslanci počas zastupiteľstiev. Miestnosť slúži aj ako školiace miesto či miesto stretnutia starostov a primátorov okresných samospráv. Využívajú ho však aj zástupcovia vyššieho územného celku počas regionálnych stretnutí.


HLASOVACIE ZARIADENIE ZA 12-TISÍC

Novinkou v rámci nových priestorov by mali byť zabudované kamery tak, aby sa vďaka nim nemuseli deň pred online vysielaním zastupiteľstva rozkladať s technikou a kabelážou v miestnosti. „Rozmýšľame aj o novej technike, a to je hlavne hlasovací systém, ale o tej definitívne rozhodneme, až keď budeme mať všetky cenové ponuky. Zatiaľ robíme prieskumy. Máme aj cenovú ponuku, je na úrovni približne 12-tisíc eur za hlasovacie zariadenie. Nie je to lacná záležitosť, ale v iných okresných mestách je to už štandard, majú tak aj záznam, ako kto hlasoval,“ doplnil primátor i to, že cenovú ponuku a prieskum trhu nechávajú robiť na všetko to, čo si sami zamestnanci mestského podniku vyrobiť nedokážu.


MODERNIZÁCIA ZA ZISK Z NÁJMU

Práce na modernizácii priestorov sa začali v januári. Plánujú ich ukončiť tak, aby aprílové zastupiteľstvo už bolo vo vynovenej zasadačke. „Bude to závisieť aj od dodávky, či už nábytku alebo ďalšej techniky, ktorou chceme zlepšiť kvalitu online prenosu, aby to už bolo efektívnejšie. Na najbližšie zastupiteľstvo 22. februára máme k dispozícii aj malú zasadačku a pre pandemické opatrenia sme mali zastupiteľstvo aj v kine, takže možnosti sú,“ nechal sa počuť primátor Ľuboš Tomko, ktorý by chcel v rekonštrukcii priestorov mestského úradu aj naďalej pokračovať. Zamerať by sa chceli na rekonštrukciu skladových priestorov, elektroinštaláciu a využiť by chceli aj voľný neobsadený priestor. Nevyužívané kancelárie v tzv. Bielom dome alebo na námestí by chceli dať do nájmu, aby maximalizovali úžitok z vlastníctva.

Alena Dudláková, foto: ĽTV

 (Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 4, 31. januára 2024)

bottom of page